Det hör verkligen inte till vanligheterna att man dricker ett vin gjort uteslutande med Frappato, en siciliansk blå druvsort som faktiskt bara odlas på strax över 1 000 hektar totalt sett i världen. Omkring 90 procent av det återfinns på Sicilien, men inte heller där är det vanligt med druvrena viner med den. Där används den snarare i ganska stor omfattning i blandningar med andra druvsorter. Vanligen rör det sig om de betydligt mer kända sicilianska sorterna Nero d’Avola och Nerello Mascalese för att lätta upp vinerna, men mer vanligt i det djupt färgade rosévinet Cerasuolo di Vittoria där den i regel ingår till cirka 30–50 procent med resterande innehåll Nero d’Avola. Det vinet är faktiskt öns enda vin med status DOCG och vinets fina rykte kan mycket väl ha påverkat att synonymen Frappato Vittoria ibland används för sorten.
Sicilien verkar vara druvsortens ursprung, men man vet inte exakt när den började odlas. De första dokumenten visar på början av 1500-talet då sorten nämndes som Frappatu. År 2008 gjorde man DNA-studier som visade att det är en naturligt uppkommen korsning där man bara vet den ena föräldern, Sangiovese. Den andra delen i korsningen är okänd och det kan röra sig om upp emot tio olika druvsorter som kan vara aktuella – men ingen av dem är känd för forskarna. Således är det en något mindre känd druvsort som får ge uttryck för Veckans Vin den här veckan.
I glaset hittar vi precis det som Frappato har blivit känd för, och omtyckt. Ett ganska ljust rött vin med en inbjudande rödfruktig och bärig doft med nyanser av både färska druvor, ljusröda körsbär, mörka hallon och med en slags blommig och örtig Medelhavskryddighet som ger lite extra liv. Smaken är också lättsam med samma känsla i fruktigheten, en fint uppfriskande syra och sammetslena tanniner.
Rent spontant känns en lite svalare servering som mest logisk, kring 16–17 grader, just för att lyfta fram det charmerande lättsamma. Man kan självklart servera vinet till ungefär samma rätter man normalt sett väljer Pinot Noir eller lättare viner med Barbera till, men det är också en fantastiskt läcker ”all round” till allehanda sorters pizza och pasta med inslag av tomater eller oliver och charkuterier. Och vill man bara njuta av vinet till en inbjudande bricka med ostar och charkuterier blir det också en lyckad matchning.
Druvorna till det här vinet kommer från flera vingårdar belägna på omkring 200 till 250 meters höjd med västlig och sydlig exponering. För lätthets skull har vinet enbart jästs och lagrats i ståltankar.
Mandrarossa är en producent som grundades i slutet av 1950-talet som ett kooperativ av odlare kring Menfi. Med tiden har antalet medlemmar ökat till dagens omkring 2 000. Odlarna har sina vingårdar i ett böljande landskap utefter den sydvästra kusten av Sicilien och det är också här som Frappato har sitt starkaste fäste. Mandrarossa har en bred portfölj av viner med både klassiska italienska sorter och internationella och flera vinerna finns att köpa på Systembolaget.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se