Argentina är mer eller mindre synonymt med Malbec. Av deras 218 233 hektar stora vingårdsareal täcker Malbec så mycket som 45 829 hektar, drygt en femtedel. I de flesta fall vinifieras och buteljeras Malbec som ett mer eller mindre druvrent vin, men här liksom i andra delar av världen gör man cuvéer för att skapa viner med ett annat och ofta eget uttryck. Tittar man vidare i statistiken noterar man att 47 procent av landets vin är rött, så mycket som 24 procent rosé och bara 19 procent vitt. En annan intressant detalj om Argentinas vingårdar är att omkring 16 800 av hektar av dem består av vinstockar som är 60 år eller äldre – även om just inte direkt hör hemma med det här vinet.
Achaval-Ferrer har länge varit en favorit bland vinproducenter i Mendoza. Firman grundades 1999 av de argentinska industrimännen Santiago Achaval och Manuel Ferrer tillsammans med den framstående italienska vinmakaren Roberto Cipresso. Ambitionen var att skapa ett litet garagevineri med inriktning på högklassiga viner av Malbec. Man har ungefär 35 hektar stor egen vingårdodling fördelad över fyra vingårdar som ligger på mellan 720 och 1 100 meters höjd utanför byn La Consulta i distriktet Tupungato i Mendoza. Skördeuttagen är små, i snitt mellan 15 och 18 hektoliter per hektar, och framställningen är klassisk med fullständig avstjälkning, jäsning i ståltankar med två veckors skalkontakt och därefter lagring under tio månader i franska ekfat (och fem procent amerikanska ekfat) som till 40 procent var nya. Vinet har sedan buteljerats utan att klaras eller filtreras.
Även om det inte är ett druvrent eller ens nästan druvrent vin med Malbec är det ett vin som i alla avseenden andas Argentina. Här möts man av kraft, mörk frukt, substans och struktur värdigt vilket grillvin som helst. En verkligt trevlig aspekt är också åldern, vid snart tolv års ålder har vunnit en första fint nyanserade och mogna fruktighet, lätt intorkad och något komplex, ändå med ett djup och en sötma som mer känns igen i yngre viner. Ekfaten känns knappt, möjligen som en liten vaniljsötma, inte mer än så. Smaken är medelfyllig men generöst fruktig, rik med en viss värme mot slutet (etiketten säger 14.0 procent alkohol), men det finns också en fin syra och en alltjämt vital tanninstruktur som ger vinet stadga och gör att man mycket väl kan låta vinet får bli några och upp till åtta år äldre från idag. Alternativt lufta det i karaff eller stort vinglas inför servering, och då gärna matcha vinet med smakrika kötträtter – grillade, stekta eller långkokta.
Vem är då denna Roberto Cipresso? Han föddes i byn Bassano del Grappa i Veneto, men det var i Toscana som hans bana som vinmakare tog sin början. År 1987 började han som vinmakare hos Casse Basse och även hos Poggio Antico, två framstående firmor som bidrog till att hans namn hamnade i blickfånget. Året därpå tog han också uppdrag hos Ciacci Piccolomini. Med tiden blev han så efterfrågad att han 1999 etablerade en konsultfirma för att i större omfattning erbjuda sin vinmakartjänster. Achaval-Ferrer vara bara en av närmare ett trettiotal producenter som fick hjälp av Roberto Cipresso. År 2001 grundade han också The Winecircus, ett företag där han arbetar med forskning och utveckling inom vinframställning. Genom åren har Roberto utnämnts till årets vinmakare och en av världens bästa vinmakare och år efter år erhållit utmärkelser för sitt kunnande och hantverk – och för de viner han är med och producerar.
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se