Vecka 18

2014 Marqués de Riscal Gran Reserva

Herederos de Marqués de Riscal, 359 kr, (nr. 71346), Rioja, Spanien
100% Tempranillo

Det är alltid gott med goda riojaviner, klassiska såväl som moderna. Och till klassikerna hör Herederos Marqués de Riscal som grundades 1860 och därför är en av de äldsta firmorna i Rioja. Det verkar få folk att tro att deras viner är gjorda i en gammaldags och förlegad stil, men inget kan vara mer fel. Nog för att man har en 170 år gammal tradition och att man räknas till de mest klassiska firmorna, men här har tiden inte stått stilla. Istället är nästan allt ultramodernt och den futuristiska och färgsprakande hotellbyggnaden intill har inte heller lämnat traktens befolkning oberörd.
För den vinintresserade är det dock vingårdarna och vineriet som är mest betydelsefullt för att förstå firmans kvalitet. Idag har man ungefär 550 hektar stora egna vingårdar samt arrenden på ytterligare 970 hektar, det är således en stor firma. Redan när firman grundades för 160 år sedan var man en föregångare och lät lagra sina viner i små ekfat precis som man gjorde i Bordeaux. Här i Rioja var traditionen snarare att lagra vinerna i tinajas, stora amforaliknande terrakottatankar. På 1900-talet har just ekfatslagringen mer än något annat kommit att bli en symbol för det typiska Rioja, och det klassiska.
Vinframställningen har alltid legat i framkant och även om man idag fortfarande ses som en klassisk producent och inte hör till modernisterna, har detaljerna i odling och framför allt vinifiering moderniserats avsevärt. År 1995 blev man den en av de allra första i Rioja att använda sorteringsbord (bara Artadi och Bodegas Rémirez de Ganuza var före) för att höja kvaliteten. Sedan dess har utvecklingen fortsatt framåt.
År 2000 invigdes ett helt nytt toppmodernt vineri där man har 151 stora rostfria ståltankar om 250 hektoliter, i vilken musten jäses med skalen under temperaturkontroll och noggrann dataövervakning. Efter jäsning tappas det självavrunna vinet av och druvskalen ges en tre timmar skonsam press i nytillverkade korgpressar i trä, en utveckling som visar att man håller sig till klassiska metoder men använder sig av modern utrustning. Pressvinet hålls separat, men används om man anser att kvaliteten är godtagbar. En mindre mängd must jäses i tankar av cement, också det ett val för att maximera karaktär och kvalitet. Efter avslutad jäsning faller vinet ner en trappa för malolaktisk jäsning i någon av de 76 stora tankarna.
I takt med att kvaliteten konstant har förfinats lät man 2011 inreda ett helt nytt vineri för sina bästa viner i det hus där det allra första vineriet låg. Här har man 26 jäsningstankar av fransk ek från tunnbindaren Nadalie, 14 av dem med en kapacitet på 14 000 kilo druvor och tolv med en kapacitet på 8 000 kilo druvor.
I en intilliggande del av byggnaden har man ett stort antal ekfat, främst franska, som ligger i lager om två i långa gallerier. Totalt finns här omkring 37 000 ekfat, 225 liter stora och både franska och amerikanska. De franska används företrädelsevis till de exklusivare vinerna, medan de amerikanska till större del används till vinerna på nivån crianza och reserva.

En detalj med vinet är lite unik för den riktigt fina årgången 2014, man gjorde nämligen sin gran reserva uteslutande med Tempranillo och inte som i nästan alla andra årgångar en cuvée med Tempranillo och upp till tio procent Mazuelo och Graciano.
Redan doften vittnar om att årgången är ett steg upp, den är förvisso bara medelkraftig men ypperligt fint aromatisk med alla mörka fruktnyanser man förväntar sig i en klassisk rioja. En liten kalkjordig nyans finns också här precis som en finstämd ekfatnyans (30 månader i franska ekfat, 225 liter stora och delvis nya), men allt sitter väl samman och en rättvis beskrivning av vinet är att det har en tydlig känsla av sitt ursprung, är klassiskt men verkligen inte rustikt och traditionellt. Smaken känns än mer modern, rikare än vanligt och med en generös fruktighet som bjuder på toner av mörka bär och som vanligt i vinerna från Rioja Alavesa finns det både en fin mineralitet och en god syra. Det är positivt, för årgången har klockat in på hela 15.0 procent alkoholhalt, något man inte tror att vinerna från klassiska vinhus ska göra men framför allt inte känner tack vare fräschören i smaken. Att vinet nu är snart sju år gammalt bidrar delvis till att tanninstrukturen är finlemmad och ger en utmärkt balans till frukten.
Mitt i den moderna kraften är det här ett klassiskt vin som har en dokumenterad potential att lagras. Både 20 och 30 år gamla årgångar har varit ypperligt drickbara med både frisk spänstig fruktighet och lagrings- snarare än tydliga mognadstoner. Till och med 50 år gamla årgångar har varit fullt njutbara, men såklart mer tydligt märkta av ålder. Söker man mer komplexitet är lagring i åtminstone fem år till att rekommendera. Nu behöver man såklart inte lagra vinet vidare, det dricks med stor behållning idag. Servera det gärna vid cirka 18 grader för finast balans och gärna efter en kort stunds luftning.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se