Den här veckan tar vi oss till McLaren Vale i South Australia, ett område som kan spåra sin vinodling tillbaka till 1838, vilket gör området till ett av de allra tidigaste för vin i Australien. Att vinet tidigt fick fotfäste här berodde såklart på de utmärkta förutsättningarna, rikligt med sol och måttligt med nederbörd, men tack vare närheten till kusten har området också ett tacksamt svalkande klimat. Det leder till en utsträckt växtsäsong och viner med god friskhet och fräschör.
Idag odlas vin på 7 375 hektar och Shiraz utgör drygt hälften av den arealen. Cabernet Sauvignon är med sina 1 325 hektar distriktets näst viktigaste druvsort. Utöver dessa sorter hittar man flera både gröna och blå Rhônedruvor samt lite mer udda sorter som Vermentino och Tempranillo. Medan Australien till allra största del har undsluppit vinlusen, har McLaren Vale helt och hållet förskonats från eländet. På plussidan står också ett McLaren Valley har landets största areal av ekologiska och biodynamiska vingårdar och ekologiskt är också vad det här vinet är.
Det finns gott om karaktärsfulla vinmakare i vinets vida värld och en av dem är Chester Osborne som är frontfigur och sedan 1984 i fjärde generation driver den omtalade firman d’Arenberg i McLaren Vale i Australien. Firman har precis fyllt 112 år, en ansenlig ålder för en australisk vinfirma med tanke på att landet inte blev en särskilt stor vinproducent förrän de senaste femtio åren. Idag har d’Arenberg 243 hektar stora egna och arrenderade vingårdsägor och med det är man den största ekologiska och biodynamiska vinproducenten i Australien. Man har 37 olika druvsorter och gör upp emot 50 olika viner – allt från mousserande, till vita och roséviner och en rad lätta till kraftiga röda viner. Flera av vinerna är i sitt slag unika och det är en fantastiskt rolig (och god) producent att bekanta sig med.
Bara ett stenkast från vineriet ligger den vingård från vilken Chester selekterar det bästa av sin Cabernet Sauvignon och just här från gamla kloner som knappt finns kvar längre. Efter handskörd med en första selektering av druvklasar redan i vingården skedde en andra sortering av druvorna i vineriet. Hantverket är sedan ganska traditionellt, skonsam trampning av druvorna under vinifieringen snarare än nerpressning eller överpumpning med den jäsande musten. Strax innan allt socker har jäst ut till alkohol dras det halvjästa vinet över till en mix av framför allt äldre men också nya franska ekfat för slutjäsning, malolaktisk jäsning och lagring under 18 månader på den fina jästfällningen utan omdragning. Buteljering skedde utan att vinet klarades eller filtrerades. I det tekniska protokollet läser man att alkoholhalten ligger på 14.5 procent och syran på nästan sju gram per liter, vilket är en påfallande hög syra.
Jodå, nog är det Cabernet Sauvignon i glaset, i allra högsta grad, soligt fruktmogen och läcker med tydliga toner av mörka vinbär och björnbär och en lätt vaniljkryddig nyans från ekfaten. Det är ungt och primärt och intensivt och för lite större nyansrikedom rekommenderas en stunds luftning i karaff innan servering. Smaken är medelfyllig och lika solmoget fruktig, mjukt sötaktig i texturen men också uppfriskande fräsch med en pigg syra och även här med en lätt ekfatskryddig känsla mot slutet av smaken. Att vinet är ungt innebär också att man nu känner en del tanniner och av den anledningen rekommenderas luftning i karaff i minst 30 minuter (det polerar tanninerna lite) och matchning till en maträtt som har en fin sälta och något krämigt tillbehör som fångar upp och rundar av den sträva känslan. Alternativt att man lagrar vinet i minst fem år från idag, det gör också vinet en liten aning mjukare. Omkring 18 graders serveringstemperatur och ett bordeauxglas är också att rekommendera.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se