De senaste åren har det blåst en stark medvind i den engelska vinindustrin. Även om man redan i början av 1980-talet gjorde stilla bordsviner, främst torra men också ett par söta, är det i den moderna vinindustrin de mousserande vinerna som har lyft vinvärldens blickar mot södra England.
Här i Sussex i sydöstra England har man gjort mousserande vin sedan 1988 då Nyetimber började producera vin enligt idéer och tekniker de hade inspirerats av i Champagne. I deras fotspår har faktiskt omkring hundra firmor börjat tillverka mousserande vin och tack vare det lika svala nordliga klimatet och magra kritjordarna som i Champagne kan de engelska vinerna bli påfallande lika i karaktär och smakstruktur som de i Champagne. Rathfinny Wine Estate är i sammanhanget en nykomling, firman grundades så sent som 2010 på en egendom som ligger bara fem kilometer från det svalkande havet. Initialt planterades 20.25 hektar med de klassiska champagnedruvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier samt en liten lott med Pinot Gris. När egendomen är fullt ut planterad tror grundarna Mark och Sarah Driver att de kommer att ha omkring 140 hektar stora vingårdar här. Idén är i största möjliga mån att arbeta naturligt, skörden sker manuellt och vinframställningen är noggrann med sikte på att göra viner i toppklass och fullt i paritet med de finaste i Champagne.
Man gör fyra olika årgångsspecifika mousserande viner, en Classic Cuvée av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier som har lagrats på sin jäst i 36 månader, en Rosé Brut dominerad av Pinot Noir med en liten andel stilla rött vin i cuvéen som efter jäsning har mognat 24 månader på sin jäst samt Blanc de Noirs Brut med Pinot Noir och lite Pinot Meunier och 36 månaders lagring. Dessutom den här cuvéen, Blanc de Blancs Brut som är gjord med Chardonnay av sticklingar från Bourgogne som efter jäsning i ståltankar, assemblage (blandning) och en andra jäsning i flaskan har lagrats på sin jästfällning under 36 månader innan dégorgering.
Och hur har då vinet blivit? En första sniff lovar gott, det är en sval frukt och kritig jord som sätter prägel på den eleganta men ändå karaktärsfulla och faktiskt ganska djupa doften. Citrusskal, en korsning mellan syrligt grönt och fruktigt gult äpple möter den sötaktiga doften av nygräddad brioche och det hela är nyanserat och finessfullt. Det som nästan alltid skiljer världens mousserande viner från de i Champagne är strukturen – men här hittar man faktiskt den fint kritiga stramhet, mineraliska snärt i slutet av smaken och uppfriskande syra som just champagner har … och numera också flera mousserande viner i södra England. Det är fortfarande en ungt som med en mjukt sötaktig fruktighet som rundar av framför allt eftersmaken och det är därför fint balanserat och väldigt gott att dricka nu, men det är också ett mousserande vin att lägga undan några flaskor av i minst fem år, till att börja med.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se