Vecka 11

2016 Karasì

Zorah Wines, 249 kr, (nr. 92099), Vayots Dzor, Armenien
100% Areni Noir

Armenien, för de flesta vindrickare en vit fläck på vinkartan. Ändå har man odlat vin här i minst 6 000 år. Vinet var under årtusenden en viktig del av kulturen och skulle så förbli fram tills helt nyligen, då den mer eller mindre föll i glömska under det sovjetiska styret och vinets areal minskade dramatiskt.
När Zorik Gharibian för första gången reste till sin familjs forna hemland Armenien väcktes drömmen att börja producera viner här. Och ambitionen var högt ställd, på samma nivå som Zorik hade sett i andra delar av världen. Det är därför inte konstigt att vinerna från hans Zorah Wines är av absolut toppklass, fullt värdiga de bästa från andra mer välkända vinområden. Skillnaden är dock att man arbetar med de antika metoder med jäsning och lagring i amforor, karas som de kallas här, en metod som en gång i tiden var vanlig i Armenien och nu åter har introducerats. Han hittade sticklingar av antika druvsorter i ett närbeläget kloster, planterade sina vingårdar utan att ympa rankorna och lade ner väldigt mycket arbete och omsorg för att nå den kvalitet han siktade mot – och det skulle dröja tio år innan hans första årgång gjordes.

Idag finns det bara omkring 17 000 hektar vingårdar i Armenien och en av de allra bästa blå druvsorterna är den antika Areni, den sort som det här vinet är gjort av. Den verkar ha sitt ursprung i provinsen Vayots Dzor i den södra delen av Armenia, på gränsen till Azerbajdzjan. Här har den troligen odlats eller åtminstone vuxit sedan omkring 4 000 före Kristus och förmodligen är det den här druvan som man har funnit rester av i lerkrus i en grotta som idag räknas som det äldsta funna vineriet i världen.
Odlingsmässigt är det här en druvsort som knoppas i mitten av våren men mognar sent på säsongen. Druvklasarna är medelstora och ganska täta med stora tjockskaliga och pigmentrika blå druvor. Rankorna har god frostresistens, vilket är fördelaktigt i det bergiga Armenien där vintrarna stundtals kan vara stränga – precis som här hos Zorah Wines där vingårdar ligger på upp mot 1 400 meters höjd uppe i bergen. Till följd av de täta druvklasarna kan Areni vara känslig för fuktrelaterade sjukdomar som röta och botrytis, men det tjocka druvskalet förebygger detta problem till stor del.

Det här vinet görs uteslutande av druvsorten Areni, det jäses i ståltankar och cementtankar och lagras sedan under tolv månader i amforor av lera som har grävts ner i marken. Doft såväl som smak är underbara, vinet är absolut rent och mörkt fruktigt med en fint örtig kryddighet, en god kropp med väl uttalade med mycket fint balanserade tanniner – stilmässigt tänker jag spontant på en blandning mellan ett Rhônevin och ett vin av Cabernet Sauvignon från magra vulkaniska jordar i bergen i Kalifornien, men prislappen på det här vinet berättar att jag får åtminstone tre och kanske till och med fyra flaskor av det här vinet mot ett kaliforniskt. Klart som tusan att det här är ett stort fynd!
Jag dricker gärna vinet redan idag, men är fullt övertygad om att det har en potential att lagras i minst tio år till. Det passar utmärkt till medelkraftiga ganska klassiska rätter av fågel och kött, precis samma rätter man skulle välja ett vin från Bordeaux, Rioja eller Chianti till. Man behöver inte oroa sig för tanninerna, de är fina, men det är ändå klokt att låta ett något krämigt tillbehör (till exempel potatispuré, potatisgratäng, sås med grädde eller crèmefraiche) eller smörstekt svamp höra rätten till. Servera vinet vid cirka 18 grader i glas med bordeauxkupa.

Importör i Sverige är Avec Sweden , www.avecsweden.se