Vill man för en försmak på hur komplexa och nyanserade vinerna från Barbaresco och Barolo kan vara utan att lägga ut den summa som dessa berömda appellationsviner numera kostar, då kan man absolut satsa på vintypen Langhe Nebbiolo. Själva appellationen Langhe etablerades 1994 med statusen DOC och omfattar omkring 1 620 hektar och ett stort antal stilar, plus såklart nedgraderade viner av högre status om producenten så vill. Insteget är de tre vintyperna Langhe Bianco och Langhe Rosso som får göras av vilka gröna respektive blå godkända druvsorter som helst och Langhe Rosato som måste göras till minst 60 procent av Barbera, Dolcetto eller Nebbiolo, en eller flera. Därtill finns det ett antal mer specifika vinstilar med namngiven godkänd druvsort, som då måste ingå till minst 85 procent i vinet. Det gäller vintypen Langhe Nebbiolo där den nobla Nebbiolo således måste utgöra just 85 procent av vinet.
Ur det avseendet är det här vinet minst sagt ambitiöst, det görs nämligen uteslutande av Nebbiolo som man primärt skördar i Diano d’Alba och La Morra, men också i Serralunga d’Alba och San Rocco Seno d’Elvio. Men det är faktiskt än mer ambitiöst och seriöst än så.
”Jag tar helt enkelt lite av vinet från barolofaten och lite från barbarescofaten, blandar dem och låter vinet gifta ihop sig, lagras och rundas av under 24 månader i franska ekfat”, berättar Pio Boffa som sedan 2000 ansvarar för den idag 17 hektar stor familjeegendomen.
Han började arbeta med sin far redan 1973 men skulle först nu på 2000-talet tillsammans med vinmakaren Paolo Fenocchio lyfta firman från en lite mer traditionell till modernare eller åtminstone något djupare och mer välbalanserad elegant stil. Förändringen har skett med fingertoppskänsla och utan att vinerna har förlorat i tradition eller ursprungskänsla.
”Jag vill inte se oss som vare sig traditionalister eller modernister, utan mer som en firma som håller kvar vid den stil och karaktär på vinerna som min far och hans far en gång satte upp”, säger Pio Boffa när man frågar honom.
”Min familj har gjort vinerna på ungefär samma sätt i hundra år, men såväl klimat som kloner och odling har förändrats och utvecklats sedan dess och självklart påverkar det vinernas smak”, förklarar han och lägger till att man förr i tiden alltid talade om klonerna Lampia och Michet, men att även dessa kan ses som lite gammaldags idag.
”Det finns nyare och bättre kloner och såklart har vi också planterat dem”, förtydligar han och förklarar att en annan del i förändringsarbetet är ett lite annorlunda och mer detaljerat vingårdsarbete samt en något högre mognad i druvorna för att hitta en bättre och finare balans i vinerna.
Det har man verkligen lyckats med, det här vinet har en för druvsorten oväntat mörk färg, en medelstor och fint intensiv doft med tydliga inslag av mörka körsbär, men också en läckert kryddig och nästan bläckig ton som ökar komplexiteten. Smaken är medelfyllig och bjuder på en god kraft för vinstilen, såklart påhejad av årgången som liksom 2015 gav ovanligt djupa och täta viner, men här finns också den för både druvan och årgången så typiska strukturen av tanniner och fruktsyra, men smaken är fint balanserad – och utsökt.
Det är inte vin att bara sällskapsdricka, tack vare strukturen krävs det något matigt med smak av sälta och helst också någon fet textur för att runda av strävheten. Det kan vara olika typer av pasta, svamprätter eller kötträtter, eller bara ost, charkuterier och oliver. Serveras vinet så, och allra helst i glas med stor bourgognekupa (som är klassisk för druvsorterna Nebbiolo och Barbera) kommer man uppleva vinet än mer elegant.
Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se