Vecka 22

2016 Louis Roederer Vintage Brut

Louis Roederer, 799 kr, (nr. 76510), Champagne, Frankrike
68% Pinot Noir och 32% Chardonnay

Det kan te sig lite tjatigt att Louis Roederer dyker upp med nästan varje årgång av sin vita och nästan lika ofta med sin rosa årgångschampagne som Veckans Vin här på Vinlegender. Förklaringen är enkel, det är fantastiskt bra champagner som är lika fantastiska pålitliga, år efter år. De har sin givna plats i mitt hjärta – och i min egen vinkällare.
Såklart är det skillnad i karaktär mellan den storslagna, varmare och strukturerade årgången 2015 och den på grund av vissa komplikationer (för odlarna!) tyvärr lägre rankade 2016. Stilmässigt har det också blivit en viss skillnad och så ska det ju också vara just i årgångschampagnens värld. Säsongen 2016 hade inletts med en något mildare vinter än i genomsnitt och det ledde till en tidigare start på våren än önskat. Problemet med det är att det nästan alltid kommer en till köldknäpp och här i Champagne kom den med snöfall och frost den 27 och 28 april – och det ledde till skador som både bromsade utvecklingen i vingårdarna och reducerade skördevolymerna. Orosmolnen dröjde sig kvar med svalt och även nederbördsrikt väder under både maj och juni. Resten av sommaren var sedan varm, men mot slutet av skördesäsongen blev vädret återigen lite svalare. I slutändan kunde man skörda druvor av god till mycket god kvalitet, men skördevolymerna låg omkring 25–33 procent under det genomsnittliga. Det är viktigt att betona att det här är odlarnas bekymmer, inte nödvändigtvis våra (konsumenternas), kvalitet i vin handlar alltid om odlarens och vinmakarens hantverk, inte årgångens nycker.

De producenter som lyckades allra bäst var de med egna vingårdar där man snabbt och efter egen idé kunde anpassa arbetet efter förutsättningarna, och än mer de som hade starka ekologiskt skötta vingårdar. Louis Roederer hör till just den kategorin av producenter. Det är ett framstående hus som idag har 240 hektar egna vinodlingar fördelat över 410 vingårdar som till stor del ligger i byar klassade som grand cru. En intressant detalj hos firman är att de egna vingårdarna täcker hela behovet av druvor till alla årgångsviner och prestigecuvéerna Cristal. Lika intressant är att 122 hektar av vingårdarna idag är certifierade som ekologiska. Det gör Louis Roederer till en av de allra största ekologiska firmorna i Champagne.

Jämfört med årgång 2015 har man ökat andelen Chardonnay ett par procent och årets cuvée utgörs av 68 procent Pinot Noir och 32 procent Chardonnay som skördades mellan 15 september och 1 oktober. De viktigaste ursprungen var vingårdar i byarna Chouilly och Verzy, men till viss del togs Chardonnay från regionen Côtes de Blancs. Jäsningen skedde till 67 procent i ståltankar och 33 procent i äldre små ekfat, något som alltid tillför en liten extra textur och också något mer komplexa nyanser. Som vanligt låter man till allra största del blockera den malolaktiska jäsningen, bara fem procent av vinet har genomgått den processen (årgång 2015 gick hela 24 procent igenom malolaktisk jäsning). Fyra års lagring på jästen, sedan dégorgering och tillsats av dosage i den här årgången 7.0 gram per liter, för att balansera den höga syran som det här året nådde nivån 8.1 gram per liter.

I glaset hittar vi en champagne som är en liten aning mer elegant och stringent än den från 2015 och av den anledningen noterar man också en lite större fräschör. Det är rent fruktigt, elegant och lättgillat, men det finns också ett djup och dofter och smaker och en textur som är något av firmans kännetecken, och såklart en syrafrisk känsla och fin kritmineralisk energi som balanserar yppigheten på ett stilfullt sätt. Det är just det fantastiska balansen och den lena texturen som gör champagnerna från Louis Roederer som härligt lättgillade.
Njut av champagnen nu, allra helst i glas med kupa (snarare än flöjt) för att kunna tillgodogöra sig hela spektrumet av fruktighet och djup, och hellre vid tio till tolv grader än alldeles för kall av precis samma anledning. Njut av champagne nu och de kommande tio åren för ungdomligt spänst, eller efter ytterligare tio års lagring för mer komplexitet.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se