Det är lika bra att klämma in ett sista rosévin i vinlistan innan hösten stänger dörren för rosévinssäsongen. Men det är här faktiskt inte vilket rosévin som helst, det här är en så kallad clarete, ett vin som mer än vad rosévinerna brukar vara ligger mitt emellan det vita och det röda vinet. Det kommer från Ribera del Duero, ett idag omkring 21 400 hektar stort vindistrikt i Castilla y Léon som är vida känt för sina smakrika välstrukturerade och lagringsdugliga röda viner av Tinta del País, det lokala namnet på Tempranillo. Men det röda vinet är faktiskt inte den historiskt sett vanligaste, de introducerades mer eller mindre när Bodegas Vega Sicilia grundades på 1860-talet. När sedan kooperativet Protos etablerades 1927 (de har idag 1 000 hektar vinmark) var det fortfarande inte kraftiga röda viner som dominerade produktionen. Istället var just den här mörkt färgade rosévinstypen clarete, eller ljusa och lätta röda vinet om man så vill, som var den vanligaste typen. Den görs än idag, men är inte särskilt vanlig.
Domino del Aguila är en ung firma, grundad av Jorge Monzón så sent som 2010. Han är skolad i Bordeaux och Bourgogne och praktiserade bland annat två skördar på Domaine de la Romanée-Conti och fick då en djup insikt i både innebörden av ekologisk odling och terroir. När han väl kom tillbaka till Spanien arbetade han flera år hos Bodegas Vega Sicilia innan tillsammans med Isabel Rodero grundade sin egen domän i byn La Aguilera i närheten av La Horra i hjärtat av Ribera del Duero. Idag har de 30 hektar ekologiskt skötta vingårdar som till största del är väldigt gamla. Bara fem hektar har unga stockar och med unga stockar menar man intressant nog stockar som är omkring 50 år gamla!
Det här är ett intressant vin då det kommer från en liten vingårdslott på cirka 800 meters höjd som är en så kallad field blend, en vingård där druvsorterna växer blandat. Majoriteten är Tinta del País (Tempranillo) och den gröna Blanco del País (Albillo) med mindre inslag av Garnacha och Bobal. På historiskt vis skördas alla druvorna samtidigt, vilket innebär att de kan ha lite olika mognadsgrad, och de vinifieras också tillsammans i samma tank. I det här fallet har druvklasarna till största del vinifierats hela med sina stjälkar och jäsningen var långsam och utsträckt. Vinet har inte gått igenom malolaktisk jäsning, vilket troligen har varit ett klokt val eftersom vinet i färdigt skick har en god men inte frisk syra. Efter tio månaders lagring har det buteljerats utan att klaras eller filtreras.
Det här är ett elegant fruktigt och rödbärigt nyanserat vin med en liten ton av blodcitrus och viss örtighet i doften. Smaken är medelfyllig och fint fruktig med en god textur och ganska lång eftersmak – fjärran från de bleka roséviner som toppar repertoaren idag. Det här är ett verkligt gastronomiskt vin, lika fint matchande till grillade fiskar och skaldjur som den typiska paellan, till Medelhavsinspirerade rätter där grönsaker (inte minst tomat) och örtkryddor tar plats, och även till grillat kött och gott lamm. Det är kort sagt ett riktigt trevligt och användbart vin. Servera det vid cirka 12–15 grader beroende på vad man vill ha det till, och drick det nu eller inom ett till två år. Den här typen av vin kan nämligen lagras.
Om det är av intresse är det här ett ”veganvin”, således ett vin som är helt framställt utan hjälpmedel av animaliska klarningsämnen.
Skynda att fynda – det finns bara ett 50-tal flaskor kvar i olika butiker, men du bör kunna beställa det för intern leverans mellan butikerna.
Importör i Sverige är Terroir Vin, www.terroirvin.se