Vecka 37

2016 Rasteau

Domaine de Verquière, 147 kr, (nr. 2179), Rhône, Frankrike
70% Grenache och 30% Syrah

Rasteau är en 926 hektar stor appellation i södra Rhônedalen, alldeles intill de något mer kända Gigondas och Vacqueyras – och faktiskt inte särskilt långt ifrån Châteauneuf-du-Pape. Om byn är känd för något, är det märkligt nog den lilla mängden sött rött vin av Grenache som tillverkas genom sprittillsats till ett medelfylligt, fruktigt och mjukt sötaktigt vin som är precis lika gott till chokladdesserter som vinerna från Banyuls och Rivesaltes är. Ändå är det bara under 40 hektar vinodling som ger det söta vinet varje år.

Istället är det goda torra röda viner man gör och Grenache, till minst 50 procent av vinet om man följer regelverket noggrant, är alltid den dominerande druvan bakom vinerna. Syrah och Mourvèdre är andra viktiga druvor, men det finns många fler som godkänns och används, men till mindre del.

Château de Verquière drivs i fjärde generation och har 45 hektar vinodling som är ekologiskt skött och certifierad. Av det ligger 13.50 hektar i Rasteau, resten ligger i grannappellationerna Vacqueyras, Gigondas och Plan de Dieu, samt i den generiska appellationen Côtes du Rhône.
Jag har alltid tyckt om vinerna från den här egendomen och det här vinet ger precis den trevliga, rödfruktiga, kryddiga och goda vinupplevelse jag alltid hoppas på när jag botaniserar bland vinerna från appellationerna i södra Rhône. Doften är generöst fruktig, röd i uttrycket med toner av kokta hallon, men med fler dimensioner än bara frukt – jag noterar en liten ton av lakrits och örtkryddor, en viss jordighet och kanske också en liten ton av kola, dock ingen ekfatskaraktär.
Vinet är gjort till 70 procent av Grenache, och det är just den druvkaraktären som definierar den större delen av doften och smaken, med ett läckert kryddigt inslag av 30 procen Syrah, som också ger vinet något mörkare frukttoner. Det läckra med smaken är lenheten, de väldigt fint polerade tanninerna, den charmerande frukten och den kvardröjande eftersmaken. Det är i all sin prisvänliga stil väldigt gott, och det är gott nu utan att man ens behöver fundera på vad som händer med vinet om ett eller fem år.

Den här stilen på vin är väldigt god till merparten av medelkraftiga rätter av främst fågel, kött och vilt, då gärna med smakrika tillbehör som stekt svamp, rostade rotsaker, eller gräddsåser med tillhörande sötaktig gelé (i sammanhanget hanterar vinet den fina sötman från gelén). Att vinet har en värmande alkoholhalt (14 procent enligt etiketten) är inget att oroa sig för – den fångas lätt upp av maten. Serveras vinet dessutom vid 16–17 grader, vilket jag tycker man bör göra för att lyfta fram fräschör och fruktighet, blir alkoholen inget problem alls.

Importör i Sverige: Handpicked Wines, http://www.handpicked.se/