”Blanc de Negre”, vitt av svarta, berättar etiketten. Men innehållet i flaskan är snarare vackert ljusrosa. Glöm allt var kommersiell och billig cava har gjort för din bild av cava, här har vi en ambitiöst satsande producent som gör förstklassigt mousserande vin av riktigt spännande lokala blå druvsorter. Det är till och med så att Pepe Raventós, som 2001 tog ansvaret över den över 500 år gamla familjetraditionen att odla vin, valde att lämna DO Cava eftersom han ansåg att alldeles för mycket cava var massproducerad och inte alls höll den kvalitet han själv söker. Istället etablerade han en egen appellation, DO Conca del Ríu Anoia, i den dalgång söder om Barcelona här familjens omkring 100 hektar stora areal med 44 små vingårdslotter ligger. Här är det enbart klassiska spanska druvsorter som gäller, odlingen måste vara ekologisk och lagringen på jästen sträcka sig minst 18 månader jämfört med nio månader för cava. När appellationen etablerades 2013 var priset på de druvor som vinmakarna fick betala fem gånger högre än snittpriset för volymgjord cava, ett måste för att odlarna ska ha råd att sköta om vingårdarna på rätt sätt. Hos Raventós i Blanc är odlingen ekologisk sedan 2009 och från 2013 också certifierad som biodynamisk.
Xarel-lo Vermell är minst sagt en unik druvsort som man ser som en naturligt uppkommen mutation med ett ganska tjockt rosarött skal av den mycket mer kända gröna sorten Xarel-lo som är en av de vanligaste druvorna för cava. Jämfört med den gröna originalversionen mognar den här färgade mutationen minst en vecka senare. Den hittas här och var i Penedés där det finns drygt 60 år gamla stockar av dem. Exakt när mutationen ska ha skett vet man dock inte.
Bastard Negre är en annan anrik blå druvsort här i Katalonien som länge förväxlades med Monastrell. Hos Raventós i Blanc är man dock noga med att lyfta fram de lokala druvsorterna och säkerställa att de överlever och när man 2015 genom DNA-studier fick reda på att det inte var Monastrell gav man druvan dess egna namn (den finns i Italien med namnet Bastardo). Den här blå druvsorten ger välstrukturerade viner med hög syra.
Den tredje klassiska druvsorten är Sumoll, en stordruvig sort som kan ge ganska rustika röda viner som behöver lite tid att rundas av. Den används bäst som blanddruva, till roséviner eller som här i mousserande vin. Idag finns det inte mycket mer än cirka 100 hektar kvar av den i Spanien, bland annat hittar vi den under namnet Vijariego Negro på Kanarieöarna.
Tillbaka till vinet som sådant. Druvorna till det här vinet kommer från den högst belägna och därmed svalaste vingårdslotten där kalkjorden är mager och stenig och de gamla stockarnas rötter har trängt långt ner i jorden. Årgång 2016 blev både solig och ovanligt torr, men tack vare de djupa rötterna led vinrankorna inte särskilt mycket. De tre sorterna vinifieras var för sig i ståltankar och vinet med Bastard Negre har fått ett par timmars skalkontakt för färgens och strukturens skull. Efter den andra jäsningen i flaska har vinet mognat på sin jäst i 48 månader och ingen dosage har tillsatts efter dégorgering.
Doften är medelstor och mer nyanserad och brödigt komplex än vad de allra flesta cavas är. En fin ton av röda äpplen och mosade solmogna smultron med tillhörande somrigt grässtrå finns också där och just dessa detaljer brukar snarare hittas i champagne än i cava. Smaken är medelfyllig, fint äppelfruktig med röda toner och en nyans av blodapelsin samt med en härligt frisk syra och spänstig kolsyra. Och en absolut torr eftersmak, vilket lyfter kvalitetskänslan ett par steg ytterligare. Det här är ett mousserande vin som verkligen kan rekommenderas, det är faktiskt ett av de mest nyanserade och komplexa spanska mousserande vinerna som går att köpa i Sverige. Drick det nu och de kommande åtta till tio åren.
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se