Vecka 16

2017 Bourgogne Aligoté

Joseph Drouhin, 119 kr, (nr. 5500), Bourgogne, Frankrike
100% Aligoté

Aligoté är en av många druvsorter i familjen Noirien, ett druvsläkte som har Pinot Noir som stamdruva. Under minst ett och ett halvt årtusende har Pinot Noir både muterat och på naturlig väg korsats med andra sorter och därmed bildat helt nya druvsorter. Den gråaktigt blårosa Pinot Gris och den helt gröna Pinot Blanc är två tydliga mutationer, precis som den blå Pinot Meunier som är särskilt viktig i Champagne. Chardonnay är dock den allra vanligaste avkomman av Pinot Noir, en naturlig korsning med Gouais Blanc som troligen har uppkommit på 600-talet eller så. Också Aligoté är en naturlig korsning där Pinot Noir och Gouais Blanc är föräldrar och liksom de andra medlemmarna i familjen Noirien är det Bourgogne som är dess födelseplats.

Före vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet var Aligoté en mycket mer planterad druvsort i vingårdarna i Bourgogne än idag, numera finns det bara omkring 1 700 hektar av den kvar, vilket motsvarar sex procent av vingårdsytan i Bourgogne. Sånär som på den lilla byn Bouzeron i norra Côte Chalonnaise och ett par vingårdar i Morey-Saint-Denis är det här en druvsort som nästan uteslutande används till en generisk vintyp som kallas Bourgogne Aligoté. Det är en vinstil som oftast beskrivs som lättdrucken, citrusfruktig och frisk och som ska drickas ung – även om det faktiskt finns exempel på viner som kan lagras i upp mot tio år.

Familjen Drouhin hör till de anrika vinhusen i Bourgogne, de har både en historia och ett fint rykte. Idag har de en bredd av viner från norra till centrala och södra Bourgogne, från enklare viner till exceptionella premier crus och grand crus, och från egna vingårdar och av köpta druvor. Vinerna under etiketten Joseph Drouhin görs av köpta druvor, men tack vare att man har goda relationer med odlarna och en stor kontroll över kvalitetsarbetet är skillnaden mellan eget och köpt obetydlig, om ens någon alls.

Det här vinet görs uteslutande av Aligoté som köps från svala vingårdslägen i Côte Chalonnaise och de två högre belägna platåerna Hautes Côtes de Beaune och Hautes Côtes de Nuits. På sedvanligt vis jäses musten vid låg temperatur i ståltankar, det bästa sättet att bevara druvans milda blommighet och friska citrustoner, och vinet har sedan lagrats på sin fina jästfällning för ökad textur och fetma under omkring ett halvår. Det är i alla avseenden ett vardagligt och lättgillat vin som ska drickas svalt och ungt, men det har precis alla attribut som druvsorten ska ha och dessutom en fint kritig mineralitet. Jodå, det är ett gott, lättdrucket och skolboksmässigt vin.

Drick det som det är, som aperitif, som sällskapsvin, drick det till ostron naturell och till milda fiskrätter eller till sparris med en syrlig hollandaisesås. Tio till tolv grader är perfekt.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se