Det är rätt intressant, det här med årgångar och kvalitet. Man kan lugnt säga att många odlare var ganska osäkra på utgången och kvaliteten när skörden närmade sig sensommaren 2017. Redan tidigt på säsongen hade man upplevt en problematisk blomning som resulterade i en klen fruktsättning som skulle ge ovanligt små skördevolymer. Nu behöver det inte vara det sämsta, små skördar ger åtminstone druvor med stor intensitet och rik smak i vinerna. Men just 2017 var det druvan Grenache som drabbades allra värst i det här avseendet, ett problem eftersom majoriteten av vinerna från södra Rhône bygger just på Grenache. Dock inte hos familjen Perrin, som i regel arbetar med samtliga 14 tillåtna druvsorter i sina viner från Châteauneuf-du-Pape och därför har en större flexibilitet i blandningen. Just i det här vinet har man stora andelar av två druvor som ger kraft och lyckades mycket väl 2017, nämligen Mourvèdre och Syrah. Skörden var tidig, man började plocka de gröna druvorna redan 21 augusti, de blå en vecka senare, men kvaliteten på de druvor som kom in i vinerierna var fantastiskt fin!
Direkt ur flaskan upplever jag det här vinet lite lättare och mer elegant än väntat av namnet Châteauneuf-du-Pape, men så gör ju familjen Perrin alltid mer eleganta viner. Frukten upplevs rödaktig, fint vildhallonaromatisk, något kryddig och en aning örtig, men det finns också en lite djupare och mörkare frukt som vittnar om inslaget av Mourvèdre och Syrah, och om det låga skördeuttaget. En kvart senare har luften lyft vinets doft, gjort den lite mer elegant och samtidigt mer sammansatt. Det är gott, mjukt fruktigt och finstilt strukturerat – precis så som ett gott och inte alltför kraftigt vin från Châteauneuf-du-Pape kan vara.
Just elegansen och kryddigheten ska tas i beräkningen när man väljer mat. Det är klokare att servera vinet till en lite finare lammrätt eller kycklingrätt än till det kraftigare köttet. Kryddning med vitlök och sydfranska örtkryddor är klokt, tillbehör av rostade eller grillade grönsaker likaså för att möta upp vinets fint solmogna frukt. Strävheten är så fin att man inte behöver ta någon större hänsyn till den, men en god kräm av yoghurt och getost med timjan och rosmarin till lammet är ju ingen dum idé.
Famille Perrin är ett varumärke som den framstående familjen Perrin från Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape har skapat vid sidan om sina egendomsviner. Till just det här vinet kommer druvorna primärt från lite yngre stockar i egendomens 75 hektar stora vingårdsareal i nordöstra Châteauneuf-du-Pape. Vinet har mognat i tolv månader i stora äldre ekliggare och alkoholhalten har landat på 14.5 procent, en nivå som ligger strax under det som är mer typiskt i distriktet.
Drick vinet nu och de kommande fem till åtta åren, gärna dekanterat åtminstone 15 minuter före servering och gärna vid cirka 18 grader och i glas med stor kupa. Vill man lagra vinet kommer det att utveckla en lite större kryddighet och mer komplexitet, också det kan vara önskvärt.
Importör i Sverige är Enjoy Wine, www.enjoywine.se