Jag tänker spontant på mat när den här typen av vin landar i mitt glas, redan den blommiga och tropiskt fruktiga doften är inbjudande men kan lätt bli för mycket om man bara har tänkt sig ta ett uppfriskande glas vitt. Men som sagt, till maten, där har vinet en riktigt fin plats.
Doften drar åt solmogna gula stenfrukter och tropiska frukter och trots det och en ganska tydlig blommighet är vinet inte alls så överdådigt som ett druvrent vin av Gewurztraminer eller Muscat Blanc kan vara. Dessutom finns det en slags lätthet här också, en renhet som jäsningen i ståltankar har bidragit till. Helt ärligt, vidare komplext och storstilat är det inte, men det är ett superkul gastronomiskt vin som blir väldigt användbart till mycket av dagens mat, inte minst rätter med syd- och sydostasiatiska influenser. Man kan njuta av det till sushi (vinet frukt matchar sötman i sushiriset), lätt kryddheta thailändska och koreanska rätter med fisk och räkor och tack vare frukten och inslaget av Gewurztraminer blir det också en riktigt fin följeslagare till currydoftande och inte sällan grönsakssöta rätter från Indien och Bangladesh, men också till rätter ur de kryddoftande nordafrikanska köken. Tack vare vinets mjukhet och fruktighet fungerar det väldigt bra till kryddhetta. Serveras vinet vid cirka 10 grader, vilket är klokt för att lyfta fram en större fräschör, ger det också en viss svalkande effekt på kryddhettan.
Den här druvsortsblandningen har en historisk förankring i Alsace, trots att man alltid har haft en majoritet av sina viner namngivna efter den druvsort vinet är gjort av. Vinstilen Gentil var vanligare för 50 till 100 år sedan och innebär att vinet ska vara gjort av en blandning med minst 50 procent av endera Riesling, Pinot Gris, Muscat Blanc eller Gewurztraminer (det stämmer dock inte med just det här vinet, som inte har någon sådan dominans). Resten kan utgöras av distriktets övriga godkända druvsorter. Vintypen Edelzwicker förekommer också i Alsace, men det rör sig om en blandning av druvor utan något krav på proportion, därför anses stilen vara enklare.
Hugel är en anrik vinfirma, grundad så tidigt som 1639, som fortfarande ägs och drivs av familjen, vilket i samspel med deras höga kvalitetsstandard har kvalificerat dem till den avundsvärda Primum Familiae Vini, en grupp där elva av vinvärldens mest nobla familjer är medlemmar. Idag har Hugel omkring 25 hektar egna vingårdar, därtill köper man druvor från tre gånger så stor areal.
Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se