Vecka 15

2017 Kabinett Riesling

Kloster Eberbach, 109 kr, (nr. 5810), Rheingau, Tyskland
100% Riesling

Nu är den här, den färska vita sparrisen, vårens första och alltid mest efterlängtade primör. Omsorgsfullt skalad och bara försiktigt kokt, en liten kärna får den ha, och serverad med en fin smörsås eller hollandaisesås. Vill man lyxa till det lägger man till forellrom eller löjrom i såsen. Och till fina tyska sparrisen dricker man såklart ett friskt och mjukt fruktigt tyskt vin av Riesling.

Kloster Eberbach är en av de mest historiska egendomarna i Tyskland, grundad av munkar år 1136 och liksom andra kloster på den tiden hade man också en vinproduktion. Det var dock troligen Spätburgunder (det tyska namnet på Pinot Noir) som stod på vinlistan på den tiden och även om man fortfarande gör fina röda viner här är det Riesling som är stjärnan och står för den övervägande majoriteten av viner. Sin historia till trots har Kloster Eberbach blivit en mycket modern producent med ett topputrustat vineri med senaste teknik och vinerna från insteg till prestige är klingande rena och förstklassiga.

Det här vinet är deras enklare instegsvin, men det visar med all önskvärdhet vilken precision man har i sitt vinodlande och vinmakande. Druvorna är skördade vid fullgod mognad och musten har jästs långsamt i rostfria ståltankar och som sig bör på traditionellt vis med en avbruten jäsning och filtrering när vinet (i det här fallet) har nått en alkoholhalt på 7.5 procent. Därmed har det lämnat kvar en sötma på cirka 50 gram per liter, något som låter som att vinet skulle vara påtagligt sött. Det är det inte. Tack vare sin påfallande friska och i allra högsta grad druvsortstypiska syra upplever man istället vinet nästan helt torrt – det har en riktigt fin inledande mjuk fruktsötma som gör vinet generöst och inbjudande, men snart tar den underbara friska syran ett stadigt tag om smaken och gör att man först upplever den halvsöt, sedan halvtorr och en sekund eller två senare nästan helt torr. Det är ett underbart smakmässigt skådespel.

Och det är som matvin den här smakbalansen passar så väl, inte bara till sparrisen där den mjuka fruktsötma rundar av den försiktiga beska som sparris (och grönsaker) kan ha och där den friska syran lättar upp den feta texturen i hollandaisesåsen. Den här typen av vin är dessutom fantastisk till skaldjur, vars umamisötma nästan kräver ett vin med elegant fruktsötma för att mötet ska bli fulländat. Krabba, havskräftor och hummer hör till skaldjur i den här kategorin. En liten fruktsötma i vinet är också ypperlig till maträtter som har en inneboende sötma från grönsaker, frukter och såser och rieslingvinet är generellt sett fantastiskt bra till rätter ur de thailändska, indiska och även japanska köken.

Servera vinet vid cirka 10–12 grader, direkt ur flaskan – här krävs ingen luftning. Det är inget vin som behöver någon lagring, men trots sitt måttliga pris är det ett vin som klarar av att sparas i upp till tio år. Riesling är nämligen en av de mest lagringsdugliga druvsorterna.

Importör i Sverige är Provinum , www.provinum.se