Nya Zeeland är primärt ett vitvinsland, 60 procent av landets 37 969 hektar stora vingårdsyta täcks av Sauvignon Blanc och det var också med den druvsorten som landet slog igenom på den internationella marknaden på 1980-talet. Den näst mest planterade druvsorten är dock blå, Pinot Noir, och den täcker idag 5 670 hektar.
Redan i mitten och slutet av 1980-talet hade viner av Pinot Noir från Martinborough på Nordön börjat vinna anseende här i Europa, men på den tiden odlades Pinot Noir på bara 110 hektar. Vid millenniumskiftet hade arealen vuxit till närmare 2 000 hektar och nu började man i större utsträckning tala om pinotvinerna från Central Otago längst ner på Sydön. Dessa var lite yppigare i stilen och fick snabbt ett fast fotfäste på de internationella marknaderna. Idag är det Marlborough som är det allra viktigaste distriktet för Pinot Noir och där hittar man den nobla druvsorten på drygt 2 600 hektar. Det är också där som Stoneleigh Vineyards har sitt säte.
Det här vinet är på sitt sätt unikt, det kommer nämligen från en enskild vingård vilket inte hör till vanligheterna på Nya Zeeland. Vingården ligger i Wairau Valley som är den norra av de två dalgångar som utgör den sammanlagt 23 000 hektar vingård. Omkring 80 procent av druvorna skördas maskinellt (det är det allra vanligaste i Marlborough), resten för hand, och musten jäses i rostfria ståltankar med både nerpressning och överpumpning av skalkrosset. Vinet dras över till 228 liters franska ekfat, precis enligt idéen i Bourgogne, och trots att faten till 40 procent är nya är det verkligen inte så att de sticker ut. Det beror på en solmoget yppiga körsbärs- och hallonfrukten, och den uppfriskande syra som bidrar till elegansen.
Man ska inte tänka Bourgogne när man dricker det här vinet, man ska se det som ett skolboksmässigt exempel på en solmogen pinot med svalka och elegans och det är verkligen ett läckert och i allra högsta grad omedelbart och drickvänligt vin.
Pinotviner bör serveras en aning svala, cirka 16–18 grader snarare än 20, och gärna i ett glas med rund så kallad bourgognekupa. Det här vinet utvecklades fint med luft, ett gott råd är därför att slå upp vinet i karaff en kvart före servering. Njut av det tillsammans med medelkraftiga rätter av fisk, ljust kött eller fågel, gärna med inslag av rotsaker och andra diskreta sötaktiga grönsaker för att möta upp vinets fina frukt.
Vill du läsa mer om vinerna Stoneleigh Vineyards hittar du en artikel om en härlig middag på Bar Agrikultur under fliken ”Vinmiddagar” här på Vinlegender.
Importör i Sverige är Pernod-Ricard Sverige, www.pernod-ricard-sweden.com