Vecka 31

2017 XR Reserva

Herederos del Marqués de Riscal, 269 kr, (nr. 76885), Rioja, Spanien
95% Tempranillo och 5% Graciano

Att Don Camilo Hurtado de Amézaga, markis av Riscal de Alegia, grundade sin bodega år 1858 och tillsammans med firmor som Bodegas Marqués de Murrieta och Bodegas Lopez de Heredia på sin tid skapade ett helt nytt Rioja har gjort honom till en historisk vinfigur. Det intressanta med just markisen av Riscal var att han inte kom från vinvärlden, utan var diplomat och journalist. Han ägde förvisso vinegendomen i byn Elciego i Rioja, så vinet fanns i hans absoluta närhet, men sedan 1836 var han bosatt i Bordeaux och det var just det som kom att väga tungt när myndigheterna i Alava kontaktade honom. De ville helt enkelt att han, med sina goda kontakter med Frankrike i allmänhet och Bordeaux i synnerhet, skulle engagera franska vinmakare att initiera en kvalitetshöjning i regionen Alava.
På den här tiden var vintraditionen gammaldags och underutvecklad i både Rioja och resten av Spanien. Så gott som allt vin var enkelt, jäst och lagrat i stora tinajas (krukor eller amforor av lera) och vare sig lämpat för lagring eller export. Den franska traditionen att både lagra och sälja vin i ekfat var det som skulle revolutionera vinkulturen i Rioja, just genom Bodegas Marqués de Riscal och några av de andra tidigt framstående firmorna här under mitten av 1800-talet. Dessutom introducerade markisen av Riscal både Cabernet Sauvignon och Merlot i sina vingårdar. Att kalla firman Marqués de Riscal innovatör är därför rimligt och rättvist.
Ett och ett halvt sekel senare ser vi oftare firman Herederos del Marqués de Riscal, som firmans namn numera är, som en av traditionalisterna. Det kan också ses som rimligt, men mer rättvist är att fortsätta se dem som innovatörer. Vineriet i Elciego har rustats upp och är sedan 2011 toppmodernt, de klassiska vinerna är förvisso fortfarande just klassiska i sina uttryck men modern rena och finlemmade, men på vinlistan hittar man också flera mycket mer moderna viner än tidigare.

Ett av de nya vinerna är XR Reserva, ett vin som bygger på en tradition i Bordeaux där vinmakarna gjorde specialcuvéer till sig själva som aldrig blev kommersialiserade. Den traditionen överfördes till Marqués de Riscal, där vinmakarna fram till 1964 markerade några av de bästa faten med namn som Reserva Médoc och XR Reserva. Dessa viner såldes aldrig, de dracks på bodegan, men nu har man väckt liv i traditionen och lanserat ett sådant vin.
Det är en cuvée av cirka 95 procent Tempranillo och fem procent Graciano som har lagrats i amerikanska ekfat under 24 månader och därefter ett par år i flaska. I sitt slutliga skick har vinet en alkoholhalt på 14.5 procent, typiskt för moderna och lite rikare riojaviner, och en syra som enligt protokollet uppgår till bara 3.5 gram per liter men som ändå ger ett uppfriskande lyft i smaken.

Nog finns det typiska både blå- och rödfruktiga tonerna från Tempranillo här och även en liten försiktig vaniljsötma från ekfaten, men helhetskänslan är mer modern och djup än vad man kan tro att folk i stugorna skulle förvänta sig av varumärket Marqués de Riscal. Och bara tron att varumärket Marqués de Riscal skulle stå för något dåtida är egentligen helt befängd. Den här bodegan har faktiskt i många avseenden legat i framkant med utveckling och deras viner har i ett par decennier varit fint fruktiga, snyggt balanserade och i stil mellan det klassiska och det väldigt moderna. Smaken är medelfyllig och också tydlig sitt ursprung, läckert syrligt fruktig och silkig med en mjuk ekfatssötma och fin längd.
Det är ett trevligt vin att dricka nu och de kommande fem sex åren för sin eleganta frukt och spänst, men som vanligt kan man förmoda att det kommer att hålla i minst tio eller tjugo år därefter. Så fungerar nämligen Tempranillo som druva och bra riojaviner som vintyp.
(Nyligen drack jag en drygt 40 år gammal reserva från Marqués de Riscal – och beskrivningen ”gammal” för det vinet borde bytas ut mot ”finstilt mogen med bibehållen spänst”.)

Njuta av vinet som det är, serverat vid cirka 18 grader i glas av bordeauxmodell, och utan dekantering eller luftning. Drick det som sällskapsvin med lite salta tilltugg som oliver, goda ostar och charkuterier, eller som ett härligt allroundvin till framför allt medelkraftiga fågel- och kötträtter.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se