Eftersom Piemonte är i ropet nu firar vi in sommarens första månad med en friskt och fräscht vitt sommarvin därifrån. Man skulle kunna sammanfatta den vita vinkulturen i Piemonte med tre huvudsakliga viner. De viner jag tycker oftast och bäst utmärker sig är de mer moderna vinerna där Chardonnay antingen står ensam eller blandas till eleganta och fint texturerade viner som buteljeras som Langhe Bianco. De två mer klassiska vinerna Gavi di Gavi av druvsorten Cortese och det lite mer blommiga vinet av Arneis kan förvisso vara friska och goda, men i ärlighetens namn imponerar de sällan. Och de står helt klart i skuggan av de fina röda vinerna av Barbera och de högre rankade vinerna från Barbaresco och Barolo, därför är de sällan omtalade.
Därför är det såklart extra roligt att hitta ett vin av Arneis som verkligen levererar både druvkaraktär, djup och struktur utan att tappa sin lättdruckna elegans. Redan till utseendet noterar man ett ovanligt guldskimrande djup, men det som allra mest imponerar är fruktens intensitet, den läckra citronskalsfetman och den nästan syrénliknande blommigheten. Det är riktigt läckert. Också smaken känns oväntat djup och fet, något som förklaras av tekniken under framställningen. Efter en inledande skalkontakt under två dygn jäses musten vid låg temperatur, en teknik som lyfter aromrikedomen, därefter sker regelbunden bâtonnage (att slå upp jästfällningen i vinet) för att öka fetman och texturen i smaken. Precis allt det där hittar man i vinet och till skillnad från de allra flesta viner på temat jag har provat är eftersmaken lång och sammansatt med utmärkt balans. Det här är verkligen en supergod tappning av Arneis.
Om vinet dricks som det är bör det kylas till cirka 10 grader för största fräschör, men serveras det till medelkraftiga rätter av kokt, stekt eller grillad fisk alternativt till färska skaldjur (vilket vinet klarar av tack vare den yppiga fruktkroppen) kan det gärna få komma upp i temperatur till 12 grader. En somrig rätt som carpaccio med sallad, olivolja och parmesanost, smörstekt kalv med färska grönsaker eller eleganta grönsaksrätter med citronfrisk smaksättning är andra rekommendationer, liksom till milda och medelkraftiga ostar av ko- eller getmjölk.
Producenten Prinsi grundades på 1940-talet av familjen Lequio och drivs idag i tredje generation av Daniele som nu har varit verksam i 20 år. Idag har man 25 hektar vingård som till största del ligger i Barbaresco där man har ägor i fyra fina vingårdslägen, bland annat i Gallina och Basarin. Vinlistan är bred och för regionen typisk med både ett klassiskt mousserande vin, Langhe Chardonnay, Dolcetto d’Alba, två Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo och tre viner från Barbaresco. Och så det här underbara vita vinet av Arneis, såklart!
Arneis är en gammal druvsort här i Piemonte, den är omnämnd redan på 1430-talet i trakten av Roero, som än idag är druvans starkaste fäste. I mycket mindre omfattning hittar man den i Ligurien och på Sardinien. Trots dess slarviga synonym Nebbiolo Bianco har det inget alls med Nebbiolo att göra. Att det här felaktiga namnet har uppkommit kan mycket väl bero på att odlarna förr i tiden lät samplantera den i sina fina vingårdar av Nebbiolo för att locka fåglar och insekter till den betydligt mer doftaromatiska Arneis så att den nobla Nebbiolo fick stå ifred. I början av 1970-talet fanns det dock inte mycket Arneis kvar, det var i stort sett bara Bruno Giacosa och Vietti av de mer välkända producenterna som buteljerade druvan separat. Idag finns det omkring 970 hektar med Arneis i Italien och 97 procent av den arealen hittar man i Piemonte.
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se