I vårt tydligt säsongsstyrda klimat i norra Europa är sommaren särskilt intressant ur ett vinperspektiv. Nästan allt rosévin dricks nu och det svalt serverade och uppfriskande vita vinet står något högre i kurs än det röda. För rött vin faller valen ofta däremot ofta på lite smakrikare sorter att matcha sommarens grillade gastronomi med. Samtidigt suktar vi efter någon mindre komplicerat, något lättdrucket vi gärna kan servera lite uppfriskande svalt. Och vad är då bättre än en klassisk röd bourgogne?
Eftersom Bourgogne har en väldigt tydligt indelad hierarki baserat på vinernas växtplats, kan vi snabbt lära oss att de finaste vinerna från bara 33 enskilda vingårdslägen har statusen grand cru och en mycket större mängd kommer från 640 nästan lika högt rankande vingårdar, premier crus. Gemensamt för dessa kategorier av viner är att de ur ett historiskt perspektiv alltid har haft en större efterfrågan och därmed betingat högre priser. Att vingårdarna har kategoriserats som grand crus och premier crus beror också på att de har ansetts ge viner med en mer distinkt karaktär baserad just på sina precisa ursprungsplatser. Trots att de båda kategorierna är så omtalade representerar de faktiskt bara 1.3 respektive 9.9 procent av den totala produktionen av vin i Bourgogne.
Istället är det kategorierna villages, som kommer från 44 byar, och regional, instegskategorin som kan ha hela regionen Bourgogne som ursprung, som står för majoriteten av allt det vin vi ser och dricker från Bourgogne. Närmare bestämt rör det sig om cirka 39 respektive knappt 50 procent av allt vin. Den vintyp som kallas Bourgogne (vit, röd eller rosé) eller mer precist Bourgogne Pinot Noir (det vita versionerna heter Bourgogne Chardonnay eller Bourgogne Aligoté) kan komma från vilka vingårdar som helst från Auxerre i norr till Mâconnais i söder. Stilen på vinet avseende djup, intensitet och till viss karaktär kan därför skilja sig från ett vin till ett annat – men att vinet har Bourgogne som ursprung går knappast att ta miste på. Det är det som är poängen!
Från den stora vingårdsägande handelsfirman Bouchard Père & fils kommer en väldigt trevligt sådan Bourgogne Pinot Noir med det påhittade tilläggsnamnet La Vignée. Det görs av Pinot Noir som till största del köps som druvmust eller nyjäst ungt vin från odlare i framför allt Côte de Nuits, Côte de Beaune och Côte Chalonnaise och vinet får mogna under omkring tio månader i en kombination av cirka 85 procent ståltankar och 15 procent äldre 228 liters ekfat. Även om Bouchard Père & fils är en stor firma som har tagit väldigt stora kvalitetssteg framåt sedan slutet av 1990-talet, har de blivit ännu mer precisa i vinernas djup och detaljer det senaste decenniet.
Den här årgången präglas av en inbjudande läcker saftigt rödfrukt med tydliga toner av vildhallon, röda körsbär och slånbär och det finns ett fruktdjup i doften och smaken som är lite större än i de flesta tidigare årgångar av vinet. Man noterar också en fin kalkmineralisk jordighet som placerar vinet rätt i Bourgogne, men ingen känsla av ekfat. Smaken är knappt medelfyllig, precis som förväntat och önskat, men det bjuds ändå på en god intensitet av saftig och uppfriskande frukt som balanseras av en god syra och finlemmade tanniner. Det är precis så lättdrucket och lättgillat man vill att en instegsbourgogne ska vara. Detta till det otroligt vänliga och blygsamma priset 145 kronor – det är knappt att man tror det!
Man dricker vinet nu och de kommande två åren, gärna svalt serverat vid cirka 16 – 17 grader i en Bourgognekupa. Maten bör vara att lite lättare slag, stekt och grillad vit fisk (hellre än lax och röda fiskar) med brynt smör och smörstekt sommarsvamp gör sig oftast väl, liksom mildare kötträtter.
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se