Vill du köpa ett riktigt bra vin med Cabernet Sauvignon som doftar och smakare lite mer exklusivt än vad priset indikerar, ett vin som bjuder på nya världens solmogna fruktighet men den klassiska världens struktur och elegans? Då kan just det här vinet vara något att satsa på.
Fem år gammalt är vinet fortfarande ungt och kanske något mer drivet av sina charmerande mörka men också friskt syrliga bärfrukt än av jordighet och komplexa nyanser. Söker man sådant, kan man såklart köpa några flaskor av det här vinet och dricka dem om tre till sex år eller något i den färdriktningen. Annars köper man några flaskor och njuter av dem idag, direkt serverat från flaskan vid 18 grader i typiska bordeauxglas, eller efter en halvtimmas (eller mer) luftning i karaff vid samma temperatur och i samma glas. Oavsett vilket får man en bra vinupplevelse.
Hartenberg Cellars är en familjeegendom med anor – här började man nämligen att odla vin redan 1692, bara 33 år efter att de första vinstockarna sattes i sydafrikansk jord. Nästan 300 år senare, år 1987, köpte familjen Mackenzie den då nergångna egendomen och påbörjade ett mödosamt arbete med att renovera vingårdarna och fastigheterna. Idag har man 150 hektar stor vinodling som delas in i flertalet vingårdslotter med hela nio olika jordtyper och odlingen sker med ekologiska principer.
Stellenbosch och Cabernet Sauvignon är en lyckad kombination. I det soliga klimatet trivs den klassiska blå bordeauxsorten mycket bra och av distriktets totala vingårdsareal om 15 339 hektar (vilket gör Stellenbosch till landets största distrikt, strax före Paarl och Robertson) odlas Cabernet Sauvignon på 1 733 hektar. Det gör Cabernet Sauvignon till distriktets tredje mest planterade sort, bara Chenin Blanc och Colombard är något mer planterade.
Klimatet påverkas tydligt av närheten till havsbukten False Bay och det kyliga havet och därför finner man alltid en god fräschör i vinerna från Stellenbosch. Majoriteten av vingårdsarealen hittas på ungefär 100 till strax över 200 meters höjd och fördelningen mellan sydligt havsexponerade vingårdar och något varmare nordligt exponerade vingårdar är 39 respektive 45 procent. Lägg därtill att nederbörden, som i stort sett enbart faller på vintern, pendlar från cirka 650 millimeter omkring Simonsberg och staden Stellenbosch upp emot 1 000 millimeter om året kring Jonkershoek så förstår man att förutsättningarna för vinodlingen är mångfacetterad. Stellenbosch har därför delats in i sju officiella underdistrikt, så kallades wards, och därtill finns det ytterligare flertalet inofficiella underområden.
Tillbaka till vinet som sådant, det är ju det allra viktigaste. Den här typen av smakrika men samtidigt eleganta cabernetviner är mer lättanvända än man till en början kan tro. Tack vare en finstilt tanninstruktur och en fint uppfriskande frukt är vinet lika gott som sällskapsvin som till mat av olika slag. Primärt tänker man alltid på fågel, kött och vilt när det kommer till Cabernet Sauvignon och medelkraftiga rätter på temat är därför passande. Klassiska rödvinssåser, portvinssås (matchar vinets soliga frukt fint) eller tryffelsås är lämpliga såser, liksom gräddsåser eller stuvningar med svamp. Eller för all del till grillad vit fisk med höstens smörstekta svamp. Eller bara ett riktigt gott grillat surdegsbröd med svampstuvning.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se