Ser man på Languedoc-Roussillon som en enda vinregion, vilket många personer gör, talar man om ett av världens största vinområden, rent av det största. På nästan 225 000 hektar vingård produceras årligen upp emot 1.8 miljarder flaskor vin, en tredjedel av allt franskt vin och närmare fem procent av hela världens vinproduktion. Tre fjärdedelar av vinet är rött, vilket såklart är det mest passande i det soldränkta medelhavsklimatet, och ytterligare nästan 15 procent är rosé, också det en väldigt gångbar vintyp i hela södra Frankrike.
Talar man däremot om Côtes du Roussillon blir siffrorna helt andra. Den här lilla delen av regionens sydvästra hörn har bara 5 600 hektar stor vinodling och fick sin status som appellation 1977. Produktionen uppgår snarare till 24 upp till som mest 27 miljoner flaskor som till ungefär 70 procent utgörs av röda viner och 28 procent av rosé. Sammanlagt görs vin i 118 små byar som ligger utspridda i det kuperade landskapet.
Carignan är den mest planterade druvsorten i Côtes du Roussillon, men just det här vinet görs mestadels av Grenache (60 procent) från omkring 60 år gamla stockar från den 70 hektar stora egendomen Mas Janeil som bröderna Jacques och François Lurton köpte 2008 och tre år senare byggde ett nytt vineri och lagringskällare på. De 24 hektar stora vingårdarna ligger i dalgången Agly utefter Massif Corbières mellan vinområdena Tautavel och Maury, där klimatet förvisso är tydligt influerat av Medelhavet men ändå åtnjuter lite svalare luft än traktens genomsnitt. Övriga druvsorter är Syrah, som trivs särskilt bra här i de lotter där de kalkstensdominerade jordarna har större inslag av granit, samt Carignan och Mourvèdre. En stor del av vinet av Grenache har lagrats i cementtankar, men majoriteten av vinet har uppfostrats under tio månader i äldre ekfat.
Man ska inte förvänta sig något solvarmt fruktmättat och kryddigt vin ur den här flaskan. Istället är det faktiskt något lättare och mer rödbärigt fruktigt i stilen, och väldigt trevligt. En liten sydfransk kryddighet finner man också, liksom nyanser av fänkål och salvia på det där läckra sättet som en del Grenachedominerade viner kan bjuda på. Smaken är också åt det lättare och mjukare hållet till med finstilta tanniner och måttlig alkohol (13.5 procent) och det gör vinet särskilt väl anpassat till sommarens grillade måltider då man vill njuta av ett ändå smakrikt men inte tungt vin som med fördel kan serveras kring 16 grader eller så. Det är inget vin som bör sparas, drick upp det i sommar, till nästa år kommer en ny årgång.
Drick det till grillat kött eller kyckling med somrig sallad till, eller till diverse pastarätter med tomat och inslag av kött, till pizza eller bara en skön samling charkuterier och ostar. Vill man matcha vinets härliga dofter när man tillagar förrätt eller varmrätt, kan man gärna spela på vinets lätt kryddiga nyanser. Således tar man som matlagare gärna till timjan, rosmarin, salvia, lagerblad, eller vad man nu kommer över.
Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se