Att Wachau är ett av världens allra bästa områden för Riesling är väl känt och ett vin som det här ger tydlig förståelse för den uppfattningen. Det är svårt att tänka sig att ett vin kan bli renare i frukten och avslöja mineralitet på ett tydligare sätt än vad det här vinet gör. Direkt vinet serveras svalt ur flaskan domineras doften av friska och absolut rena citrustoner, en ganska försiktig men urläcker nyans av ljus persika, dessutom finns det en fin blommighet som nästan tangerar färska korianderfrön. Efter bara en kort stund är det istället den krossade stenjorden som börjar ta plats – kombinationen de olika dofterna emellan är älskvärd. Det här är inget kraftigt vin på det sätt som vissa viner i kategorin smaragd (ungefär en fullt utjäst spätlese) kan vara, istället är det väldigt elegant och har trots en god fruktighet framför allt en slags lätthet och stor elegans. Den första känslan av smaken är en mjuk och charmig fruktsötma, det är typiskt för vintypen smaragd som skördas då druvorna har nått hög mognad, men syran är påfallande frisk och mineraliteten bidrar också till att lyfta vinets fräschör och elegans. Dessutom har det här vinet har en alkoholhalt på bara 13.5 procent, vilket är omkring en procent lägre än vad många andra viner av den här typen har. Sammantaget är det ett vin jag framför allt skulle beskriva som superelegant. Och gott!
Loibenberg är en 35.58 hektar stor vingård som ligger intill byn Unterloiben i den östra delen av distriktet Wachau, bara drygt 400 meter från floden Donau som är en viktig faktor för klimatet i regionen. Liksom många andra vingårdar har den här en historia som sträcker sig över 700 år tillbaka i tiden. Läget är brant, i snitt omkring 38–39 procents lutning och som mest dramatiska 81 procent, därför är hela vingården terrasserad.
Här verkar 17 vinfirmor och 13 av de totalt 750 medlemmarna i kooperativet Freie Weingärtner Wachau äger totalt 2.40 hektar med Riesling i Loibenberg. Tack vare de magra vittrade gnejsjordarna blir skördeuttagen små, sällan mer än fem ton per hektar, och skörden sker under oktober då druvorna har nått god mognad. De svala nätterna och de mineraliska jordarna bidrar till att bevara druvornas höga naturliga syra. Att vinet inte går igenom någon malolaktisk jäsning är en annan förklaring till den nästan limeliknande strama syran.
Drick vinet svalt, gärna kring tio grader om det serveras som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller omkring tolv grader om maten är något fetare och rikare. Tack vare vinets friska syra kan maträtten gärna ha en syrafrisk smak av vitt vin, citronsaft, lime eller yoghurt och eftersom vinet är torrt ska man vara försiktig med söta ingredienser i rätten.
Som producent är Freie Weingärtner Wachau inte särskilt gammal, men de vilar på en historia som sträcker tillbaka till år 1137. Det är nämligen då som Weingut der Herrschaften von Dürnstein und Thal Wachau (Adelsmännen i Dürnstein och Wachau) i Dürnstein omnämns för första gången. Sedan 1280 kom också de idag flera välkända vingårdar att tillhöra egendomen och under seklernas gång skulle alltmer land läggas. Som markägare skulle egendomen få en enorm makt och under de kommande seklerna blev den stora domänen allt rikare, medan bönderna som fick arrendera marken och betalande tionde och fick slita för brödfödan. Vingårdarna brukades av hundratals arrendatorer fram till 1938 då prins Ernst Rüdiger Starhemberg sålde marken till dem. Eftersom de alla var små jordbrukare och inte hade något eget vineri beslöt de att bilda ett kooperativ – Winzergenossenschaft Wachau. Ur detta föddes det som 1990 skulle komma att kallas Freie Weingärtner Wachau – de fria vinodlarna i Wachau. Idag är det här ett av världens allra bästa vinkooperativ. Domäne Wachau är etiketten för firmans allra finaste vingårdsviner.
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se