Heter man Lichine i efternamn har man mycket att leva upp till. Alexis Lichine (1913–1989) var en av 1900-talets stora vinprofiler och blev smått legendarisk som både vinslottsägare och som författare till ”Encyclopedia of Wines and Spirits” som blev en bibel i dryckesbranschen. Sonen Sacha Lichine föddes1960 och växte upp på familjens slott Château Prieuré Lichine i Margaux, men skulle senare utbilda sig inom business i USA och arbetade därefter både som sommelier på restaurang och på olika positioner inom internationell vinhandel med fokus på hög kvalitet. År 1990 etablerade han en handelsfirma i Bordeaux med fokus på förstklassiga viner från Bordeaux och södra Frankrike och 2002 började han också arbeta med Bourgogne. Eftersom roséviner började bli alltmer på modet vid den här tiden, köpte han 2008 egendomen Château d’Esclans nere i Provence. Den 267 hektar stora egendomen ligger strax norr om Fréjus i närheten av Medelhavskusten sydväst om Cannes och ropades in för 13 miljoner euros. Ambitionen var att producera roséviner av högsta kvalitet och det kan man lugnt säga att han har lyckats med. Whispering Angel blev minst sagt en fullträff, ett vin som nästan har fått en slags kultstatus i rosévinsvärlden. Hyllningar och höga poäng i media har översköljt vinet och Sacha sedan lanseringen.
Druvorna kommer från vingårdarna i Côtes de Provence, där de fångar både solmognad och en fint örtig kryddighet från vegetationen i det vackra omgivande landskapet. För att fånga friskheten i druvorna låter man skörda dem tidigt på morgonen när det fortfarande är svalt, dessutom vinifieras de försiktigt med först en noggrann optisk sortering och lätt krossning vid låg temperatur för att undvika oxidation och bismaker. Den försiktiga färgen kommer från den del av druvmusten som har pressats långsamt och fått längre skalkontakt, den friavrunna druvmusten är i det närmaste färglös. De båda komponenterna jäses sedan vid sval temperatur i rostfria ståltankar för att nå högsta möjliga parfym och finess. Någon längre lagring får vinet inte, men under ett par månaders tid får vinet mogna på sin fina jästfällning med bâtonnage varannan vecka för att öka texturen och längden i smaken. Det hela är minst sagt ett ambitiöst projekt och rosévinet hör idag till de mest exklusiva i trakten.
Och gott är det också. Hur goda många roséviner från Provence än kan vara, har de sällan djup och textur på det sätt jag tycker att det här vinet har. Visst är färgen blekrosa som sig bör, men blekt lökskalsliknande på väg mot vitt vin är den inte. Doften är somrig, lättsamt ljusrött bärig och elegant med nyanser av citrus och en fin blommighet som troligen härstammar från den underskattade druvsorten Rolle, i Italien kallad Vermentino. Tack vare vinifieringen har man också vunnit en fin textur som ökar smakrikedomen något och även förlänger smaken på ett utmärkt sätt. Kombinationen av fruktighet och citrusparfym är rätt läcker.
Servera vinet svalt, gärna vid åtta grader som uppfriskande sällskapsvin men hellre kring tio till tolv grader om du ska äta något gott till. Och gott kan vara väldigt mycket olika saker, från fräscha sallader till pastarätter med tomatsås, lättare somriga rätter med grönsaker till den grillade fisken med rouille eller rätter av musslor eller grillade räkor. Serverat vid den högre temperaturen gör det sig också väl till lättare rätter av kyckling, kalv och lamm. Vill man spara vinet ett år fungerar det också bra, men bäst är ändå att dricka vinet nu – den kommande sista sommarmånaden.
Vill man ha dubbelt så roligt finns den också på magnumbutelj!
Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se