Att det stora vinområdet Languedoc-Roussillon har fått ett nytt namn, Occitaine, är egentligen inte så konstigt. När Frankrike återuppbyggdes efter andra världskriget kom vinet att bli en viktig del i detta och södra Frankrike blev så betydelsefullt för vinet att Languedoc-Roussillon snart var landets största vinområde. Kvalitet blev man dock inte omtalad för, regionen skulle istället försörja den stora törstande franska befolkningen med enkelt och billigt vin.
När den före detta rugbyspelaren Gérard Bertrand tog över sin fars vingårdar här 1987 och fem år senare grundade sin egen vinfirma, var ryktet hos traktens viner fortfarande inte bättre än enkelt. Med stor ambition mot kvalitet och med en med tiden allt fastare övertygelse om ekologisk och sedan hösten 2002 även biodynamisk odling, har Gérard Bertrand varit en av de starkaste krafterna i att lyfta hela regionens vinkultur. Numera har han flera egendomar och Domaine de Cigalus, som ligger vid mellan Carcassonne och Narbonne, är en av dem. Gérard köpte den redan då ekologiskt skötta egendomen 1995 och gjorde den till sin familjs nya hem. De idag 75 hektar stora vingårdarna konverterades från 2002 och framåt till biodynamiska och blev 2010 certifierade enligt Demeter. Vingårdarna hyser ett stort antal druvsorter med Sauvignon Blanc, Chardonnay och Viognier för vitt vin och Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Caladoc (en korsning mellan Grenache och Malbec som skapade 1958), Syrah, Mourvèdre, Grenache och Carignan för rött.
Trots det geografiska läget faller egendomens vita och röda viner inte in i någon appellation. Ursprunget som anges är istället IGP Aude Hauterive, ett stort lantvinsområde där en hel del högklassiga viner görs. Hjärtat i området är dalgången där floden Aude flyter fram, men det finns flera underområden här och Hauterive är den del som gränsar mot Carcassonne. Klimatet är som i resten av den här landsändan, huvudsakligen präglat av Medelhavet med en lång solig växtsäsong och måttlig nederbörd.
Egendomens röda vin, Cigalus Rouge, är gjort som en intressant cuvée av bordeauxdruvor och mer typiska sydfranska druvor. Urvalet av druvor är strikt, enbart från de egna vingårdarna, enbart från minst 15 år gamla vinstockar och ett skördeuttag som aldrig överstiger 25 hektoliter per hektar (resten av druvorna används till andra varumärken inom Gérards smärre vinimperium). Eftersom de olika sorterna mognar vid olika tillfällen vinifieras de separat i ståltankar. Därefter dras vinerna över till 225 liter stora ekfat för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under ett år.
I glaset ett ganska mörkt körsbärsfärgat vin med purpurnyans – helt klart väldigt ungt. Också doften är ung, solmoget och mörkbärigt fruktig med ett potpurri av björnbär, vinbär och blåbär, med en liten gräsighet och en mjuk vaniljton från ekfaten. Att gissa ursprunget blint provat är minsann ingen enkel match, tanken är nog heller inte att göra ett vin som med enkelhet kan placeras i södra Frankrike utan att göra ett välgjort och alldeles utmärkt gott och lättgillat vin. Just det har man lyckats med. Allra godast är vinet efter en kort stunds luftning, direkt ur flaskan ligger fokus på frukten, med lite luft växer det fram lite finare nyanser och även en liten kryddighet. Kroppen är medelfyllig, frukten solmogen och inbjudande och tanninerna väl polerade. Här behövs ingen lagring, vinet är fullt njutbart redan nu, men visst finns det potential för lagring i åtta eller kanske tio år – precis som med vinerna från Bordeaux som det faktiskt finns ett ganska starkt karaktärsmässigt släktskap med.
Importör i Sverige är Ward Wines, www.wardwines.se