Vinerna från Chablis fortsätter trots nödvändiga prishöjningar att vara populära – och det med all rätt. Ingen typ av chardonnayvin är så distinkt som vinet från just Chablis. I det här vinet möts man av en klingande ren och fortfarande ung och aningen knuten doft som efter en stund i glaset börjar att utveckla lite större och mer intressant djup. Vinerna från Fourchaume har alltid ett visst djup och man noterar lite av den jordiga nyans som är sprungen ur marken, den fossilrika kalkstenstenslera som kallas kimmeridge. Frukten är elegant med viss solmognad, men på sedvanligt vis i premier crus mer sekundär med känsla av plats som lite mer framträdande. Smaken är knappt medelfyllig, också den ung och ganska stram men med en viss textur som skapar en utsökt balans till den friska syra och kittlande mineraliteten. Och som sig bör är vinet totalt befriat från ekfatskaraktär (jäsning och lagring har skett i ståltankar och äldre och därmed doft- och smakneutrala 228 liters ekfat).
Som årgång blev 2020 en av de mer klassiska på senare år, med viner som är lite lättare än de förhållandevis (mätt med lokala mått) fylligare vinerna från 2019 och med en större finess och känsla av terroir jämfört med de fruktigare vinerna från det solvarma året 2018. Under 2020 hade man förvisso soligt och varmt väder, men man fick inga värmeböljor som under 2018.
La Chablisienne behöver inte någon närmare presentation, det är en mycket väletablerad producent på den svenska marknaden. Att det är ett kooperativ med 255 aktiva medlemmar som äger och sköter om ungefär en femtedel av den totala vingårdsarealen om 5 595 hektar i Chablis skulle kunna ses som lite mindre intressant är egentligen helt fel. Det här är inte bara Frankrikes bästa kooperativ, det är ett av världens allra bästa i sin genre. Dessutom kan många av deras viner mäta sig med de bättre i Chablis – och priserna ligger alltid i underkant.
I Chablis finns det totalt 40 vingårdar, lokalt benämnda som climats, som är klassificerade som premier cru och de ligger i 17 olika övergripande vingårdslägen. Fourchaume är med sina 132.90 hektar den största av alla dessa lägen och det är indelat i vingårdarna l’Homme Mort högst upp i nordväst genom La Fourchaume ner mot Vaupulent och Côte de Fonteny i sydost. Intressant nog finns det ytterligare en vingård som hör till Fourchaume men som inte ligger i direkt anslutning till de andra utan jämte Bougros och Les Preuses som är grand crus och ligger på grannsluttningen. Den vingården heter Vau Laurent eller Valourent och buteljeras ibland separat – framför allt här hos La Chablisienne. Men det är en annan berättelse.
Alla tre viner som La Chablisienne särbuteljerar från de olika vingårdslotterna i Fourchaume görs på precis samma sätt. Det betyder att druvorna från de cirka 25–30 år gamla stockarna till det här vinet först har skördats med maskin (inget konstigt eller dåligt, omkring 90 procent av alla druvor i Chablis skördas faktiskt maskinellt idag), sedan har druvorna pressat försiktigt och musten har därefter fått sedimentera i ståltankar över natten så att alla orenheter och skalrester har fallit till botten i tanken. Den klara musten jäses sedan i en kombination av rostfria ståltankar och äldre och därför neutrala ekfat, en vinifieringsteknik som både är klassisk i Chablis och fortfarande vanligt på nivån premier cru och grand cru. Ekfaten i sig ska inte kännas i vinet, de bidrar främst till en textur och viss komplexitet. Precis som alla annan chablis genomgår vinet malolaktisk jäsning och i det här fallet en total lagringstid på hela 15 månader, en lite längre lagring än i snitt i distriktet. Det visar på ambitionen här hos La Chablisienne.
Den här unga årgången kan njutas av reda idag, men som vanligt finns det mycket att hämta ur ett chablisvin med mognad. Under de kommande fem sex åren kommer vinet i stort sett att upplevas som det gör idag, men därefter tar en långsam utvecklingsfas vid och vid en ålder kring cirka tio år kommer vinet att bjuda på än mer jordiga, nästan nötiga och komplexa aromer samtidigt som de upplevs vinna lite kropp och textur. Chablisviner med mognad serveras med fördel till stekt eller grillad fisk, till och med lättare kyckling- och kalvrätter, men när vinerna är unga kan maten vara av lite lättare och försiktigare slag. Det innebär färska eller hastigt pocherade ostron, vitvinskokta musslor, klassiska fiskrätter med vitvinssås eller smörsås och milda komjölkostar.
Servera vinet vid cirka tio till som mest tolv grader i glas med typisk bourgognekupa – och vill du dekantera vinet en stund innan kommer det att blomma ut fint i glaset.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se