Vecka 06

2020 Hermitage Blanc Le Chevalier de Sterimberg

Domaine Paul Jaboulet Aîné, 575 kr, (nr. 92302), Rhône, Frankrike
70% Marsanne och 30% Roussanne

 

Sedan flera hundra år tillbaka är vinområdet Hermitage det mest hyllade i norra Rhône och det område i Rhône totalt sett som också har det starkaste ryktet både här i Frankrike och internationellt sett. I sig är det inte märkligt, vinerna från den vindskyddade och stenigt magra sydligt exponerade sluttningen ovanför byn Tain l’Hermitage kan ge makalösa viner och har gjort det längre än något annat område här, dessutom är det viner som har en dokumentet imponerande lagringskapacitet. Det gäller framför allt de röda vinerna, som står för omkring två tredjedelar av allt vin som görs i den bara 134 hektar lilla appellationen (Rhône i sin helhet har 67 628 hektar stor vinodling). Det gör det vita vinet till en ganska liten vintyp, även om vit hermitage har vunnit andelar nu på 2000-talet i den ökade vitvinstrenden i Rhône och det faktum att vinerna som sådana kan vara verkligt storslagna.

Det vita Hermitage Le Chevalier de Sterimberg från Domaine Paul Jaboulet Aîné är en av mina favoriter av vita viner från Hermitage, inte minst om man lägger in den renhet, finess, struktur och kvalitet det alltid levererar. Och det till ett pris som verkligen är attraktivt – vita toppviner härifrån kan kosta betydligt mer.
Bara drygt två år gammalt är vinet fortfarande ungt och på många sätt knutet och blygt, det är ju trots allt ett vin som kan lagras länge. Av den anledningen slår man gärna upp vinet i karaff minst 15 men hellre 30 minuter innan det ska drickas och serverar det i glas med stor kupa – bordeauxform helst även om också bourgognekupa går bra. Då börjar det öppna sig lite mer och visa på en del av den kraft och det djup som vita hermitageviner är kända för. Den typiskt steniga och ibland rökiga mineraliteten är tydlig, men den ligger fortfarande fint inbäddad i den läckra doften av gula stenfrukter och citronzest. Vill man blicka framåt mot vad som väntar i doften om låt säga fem till åtta år, börjar det smyga sig in toner av honung, torkade aprikoser och rostade mandlar – något som gör vinet än mer läckert.
Också smaken är till en början något återhållen och blyg, men även här kommer luftningen att lyfta och utveckla frukt och kropp på ett önskat sätt. Som väntat av vita viner från norra Rhône finns de alltid en god struktur här, det är nästan att man förnimmer en känsla av tanniner mot slutet av smaken och det gör att vinet är seriöst nog att ta till sig smakrikare maträtter.
Rent generellt är den här vintypen underbar tillsammans med skaldjur, inte minst både färsk och halstrad hummer eller havskräfta, men också halstrad fet fisk som laxfiskar, tonfisk och makrill eller varför inte grillad bläckfisk. Vill man dricka vitt vin till inte alltför kraftiga kött- och fågelrätter såsom kalvrätter med ljusare såser, kalvkött med vit tryffel eller rätter med kyckling och vaktel i motsvarande stil, är det här också ett utmärkt vinval. Ett gott tips är att låta en fin sälta och gärna något tillbehör med en krämig textur ingå i rätten för att möta upp vinets kraft. Serveringstemperaturen kan vara sval kring tio grader till lättare rätter, men hellre omkring tolv och faktiskt även 14 grader till smakrikare rätter.
Familjen Frey, som sedan januari 2006 äger Domaine Paul Jaboulet Aîné, har bara 4.00 hektar med gröna druvor i Hermitage och ett normalt år kan man göra upp emot 12 000 flaskor av det här vinet. Det görs med ungefär 70 procent Marsanne och 30 procent Roussanne från omkring 35 till 40 år gamla stockar och ett skördeuttag på måttliga 30 hektoliter per hektar. Jämfört med tidigare årgångar är det mer elegant vinifierat i två tredjedelar ekfat, 500 och 800 liter stora och bara tio år procent nya, och sedan ungefär tio år tillbaka också en tredjedel cementägg.
Vinet har fått sitt namn efter Gaspard de Sterimberg, en korsriddare som hade tröttnat på krigen och 1224 slog sig ner här för att leva ett liv i stillhet som eremit. Det är också därifrån namnet Hermitage (ibland stavat Eremitage) har hämtats. Vin har dock odlats här sedan romarnas tid.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se