För nio av tio vindrickare, minst, är Nebbiolo intimt förknippat med Piemonte och de välkända och exklusiva vinerna från Barbaresco och Barolo och såklart också den lite enklare och mer tidigt lättdruckna vintypen Langhe Nebbiolo. Ett fåtal vindrickare känner nog till druvan från Lombardiet, inte minst från Valtellina där den kallas Chiavennasca efter orten Chiavenna i provinsen Sondria. Tar vi oss utanför Italien blir Nebbiolo något mer av en obskyr druvsort som sällan ger viner som kan mäta sig med de italienska originalen. Men varför ens jämföra? Alla vinälskare med riktig eller påstådd kunskap om vin brukar ju ständigt åberopa begreppet terroir, känslan av ett vins ursprung, och då bör ju viner vara autentiska för sina respektive ursprung även om ursprunget inte är de ursprungliga.
Här i Australien har Nebbiolo ingen stark historia eller plattform och många australier ser den italienska sorten som lite unik och udda – men ändå med växande popularitet. Sedan slutet av 1900-talet har den odlats på små arealer i flera områden i Australien, men den har visat sig trivas bäst i lite svalare områden som McLaren Vale och Clare Valley i South Australia och King Valley och Mornington Peninsula i Victoria – och i Adelaide Hills i South Australia. Fördelen med dessa områden är att klimatet är lite svalare och Nebbiolo både vinner och får behålla mycket av den parfym, fräschör och syra som hör druvsorten till.
Nu till vinet som sådant. Försök inte ens leta efter parametrar i doft och smak som knyter vinet till den klassiska druvsortskaraktären i Piemonte, det är verkligen inte den typen av vin. Lika lite som roséviner av Grenache, Syrah eller andra karaktärsfulla blå druvsorter ger rosévinet sina fulla personligheter gör Nebbiolo det. Och så blir det när man inte jäser blå druvsorter med sina skal. Istället får du ett härligt och elegant smultron- och rödvinbärsfruktigt vin med en viss blommighet och skolboksmässigt ”rosévinspersonlighet”. Lätt, somrigt och totalt befriat från ekfat och komplexitet. Smaken är lätt mot medelfyllig, stilmässigt ganska snarlik något rikare roséviner från Provence, mjuk i hullet och livlig i mineralitet, len till struktur och ganska måttlig i syran. Men uppfriskande tack vare att vinet bör serveras vid cirka tio grader.
Longview Vineyard är en familjefirma som grundades 1995 men gjorde sitt första vin 2001. Man håller till i den historiska staden Macclesfield uppe i svala Adelaide Hills och bröderna Saturno jobbar hårt tillsammans med ett litet team av medarbetare i både vingård och vineri för att få alla detaljerna på rätt plats. Just det här vinet och de friska och aromatiska vinerna av Riesling och Sauvignon Blanc jäses och lagras i ståltankar för absolut precision och renhet, men till Chardonnay, Shiraz och Cabernet Sauvignon använder man sig av franska ekfat.
Det här vinet görs uteslutande med Nebbiolo, men man har olika kloner som alla lämpar sig mer för aromatiska lätta viner och rosévin än för välstrukturerade röda lagringsviner. Efter försiktig krossning och en kort stunds skalkontakt dras den rosafärgade musten av utan pressning för jäsning vid låg temperatur. Klassisk rosévinsmakning så det förslår.
Det här är kul och det är gott och det blir definitivt en udda men omtyckt nyhet på sommarbordet. Nebbiolo från Australien, bara en sådan sak, och rosé dessutom!
Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se