Vecka 07

2020 Saint-Joseph La Croix des Vignes

Paul Jaboulet Aîné, 399 kr, (nr. 92318), Rhône, Frankrike
100% Syrah

La Croix de Vignes är ett småskaligt producerat vin, det blir inte mer än cirka 4 000 flaskor ett fullgott år, från en 1.50 hektar liten vingård som ligger uppe på den branta sluttningen ovanför staden Tournon, mitt emot staden Tain l’Hermitage. Det här är den ursprungliga delen av den idag stora appellationen Saint-Joseph och idag ansedd som den allra bästa. Här är jorden stenig och mager och totalt dominerad av granit, i stort sett identisk med den jord man hittar på västra sidan av berget Hermitage på andra sidan floden Rhône. Går man långt tillbaka i tiden satt de här två sluttningarna ihop, sedan delade sig berget och floden Rhône hittade en fålla att sedan dessa rinna fram däremellan. Stockarna är omkring 25–30 år gamla och i den branta och magra vingården blir skördeuttagen sällan större än 25 hektoliter per hektar. Vinet framställs som firmans andra viner från området med fullständigt avstjälkning och jäsning i ståltankar följt av en tolv månader lång lagring i 228 liter stora ekfat som till 20 procent var nya.

I glaset har vi ett mörkt och tätt vin med ungdomlig purpurliknande färg. Doften är ganska stor, rent och intensivt fruktig på modernt och mörkbärigt vis med en lika ungdomlig och lite sötkryddig ekfatsnyans, men allt sitter fint samman och det känns riktigt högklassigt. I nuläget är vinet lite mer drivet av sin frukt än av den lite peppriga och nästan charkliknande ton som brukar dyka upp i mer mogna viner. Smaken är medelfyllig och generöst fruktig med tydliga toner av mörka bär med en ungdomligt söt charmrondör, men det finns också en upplyftande syra och en antydan om den steniga mineralitet som kommer att bli allt mer framträdande under de kommande tio åren. Gott, verkligen gott, det är det omedelbara omdömet nu. Ändå känns det så lockande att köpa minst sex flaskor och dricka en vartannat år från idag.
Den här typen av vin är ganska allround, för den som uppskattar lite smakrikare men inte direkt tanninstinna röda viner kan det absolut rekommenderas som gott sällskapsvin, men tack vare intensiteten är ett utomordentligt bra måltidsvin. Medelkraftiga rätter gör sig bäst här, grillad fisk med gräddstekta kantareller (eller andra grönsaker) är ett trevligt exempel på matchande rätt, precis som stekt och grillat kött eller fågel med klassisk rödvinssås och ett krämigt potatistillbehör (potatisgratäng, potatispuré). Tack vare den lena tanninstrukturen skulle man också kunna njuta av vinet till en pepparstek, själva fruktintensiteten är perfekt för ändamålet.

Syrah, norra Rhône och firman Paul Jaboulet Aîné är en alltid lika given som kassaskåpssäker kombination. Sedan familjen Frey från Bordeaux tog över firman 2006 har kvalitetskurvan stadigt pekat uppåt. Caroline Frey, som är ansvarig för framställningen, gör viner med större intensitet, renare frukt och djupare smak samtidigt som tanninerna är så finstilta att man kan dricka även de bättre vinerna betydligt tidigare än förr om åren. Visst finns det firmor i norra Rhône som gör viner med större komplexitet när de är unga, men kvaliteten i vinerna från Paul Jaboulet Aîné är odiskutabelt hög. Vill du ha supergoda unga viner dricker du dem inom fem till åtta år från skörden, vill du ha den storslagna komplexitet som kommer med lagring måste du däremot vänta i tio år eller mer. Men då får du verkligt full valuta för din väntan. Vinerna från toppår som 2010 och 2012 börjar komma dit nu, och då bör man veta att dagens hantverk är ett steg vassare än då.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se