Vecka 48

2020 Vale D Maria Vinhas do Sabor

Aveleda / Vale D Maria , 219 kr, (nr. 70368), Duoro, Portugal
Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca och Alicante Bouschet, m fl.

Här kan man verkligen tala om ett vin som överlevererar karaktär, doft, smak och kvalitet för sin försiktiga prislapp. Så är det ofta med den här typen av viner från Portugal. Ett fynd med andra ord!
Det är ett riktigt karaktärsfullt vin, djupt och solmoget mörkt bärfruktig med toner av björnbär, blåbär och mörkblå plommon och det finns också en liten vaniljsöt ekfatskaraktär som också känns lite lyxig för prisnivån. Smaken är medelfyllig, också den lite mer koncentrerad än man väntar sig, men det är snarare än fruktsötma en intensitet och en koncentration som på ett bra sätt matchar vinets ursprungs- och druvsortstypiska tanninstruktur på ett bra sätt. Visst finns det gott om tanniner, men de är finlemmade och snyggt integrerade i fruktkroppen och en fin fruktsyra lyfter den långa och fina eftersmaken på ett inbjudande sätt. Det är ett ljuvligt gott vin att dricka nu – eller lagra i fem sex år för den delen – gärna vid cirka 18 grader för att lyfta fräschör och helst i glas med stor kupa för luftningens skull.
Maten kan vara medelkraftig eller åt det smakrikare hållet till, gärna kött av olika slag som den mörka årstidens långkok och köttgrytor med mustiga smaker, gärna med inslag av svamp för smakrikedom och rotsaker för att matcha vinets rika frukt. Man behöver inte oroa sig för vinets tanniner, men det är alltid positivt med ett tillbehör med fet eller krämig textur för att ytterligare fånga upp tanninstrukturen.

Skörden till det här vinet skedde för hand och druvorna fördes till vineriet i små boxar för att inte skadas. Efter sortering avstjälkades alla druvklasar, men man behöll druvorna så hela som möjligt. Jäsningen skedde sedan med den naturliga jästen i så kallade lagares, små grunda kar av granit, och för finast möjliga extraktion ur skalen trampades skalkrosset till största del ner i den jäsande musten – men man tillämpade också överpumpning. Efter malolaktisk jäsning i en kombination av ståltankar och ekfat, drogs vinet över till äldre 225 liter stora franska ekfat för omkring 14 månaders lagring. Den slutliga blandningen av olika vingårdslotter och fat skedde mot slutet av lagringen. Det färdiga vinet har en alkoholhalt på 14.0 procent och en syra på friska 5.9 gram per liter.

Årgång 2020 inleddes med en nederbördsrik vinter som mättade de magra jordarna med vatten. Tack vare en solig och varm februari kom knoppningen att sätta igång lite tidigare än vanligt och våren fortsatte sedan med milt och gynnsamt väder. Det ledde till att blomningen också blev tidig. Juli och augusti blev väldigt torra månader och man upplevde också en av de varmaste somrarna på 2000-talet med temperaturen upp emot 35 grader. I slutändan fick man en utmärkt med extremt liten skörd som resulterade i djupa och smakrika viner.

Bakom det fyndmässiga vinet ligger firman Aveleda och portvinsmakaren Cristiano van Zeller som köpte den historiska vingården Quinta Vale D Maria från sin hustrus familj, som hade ägt den i flera generationer. Idag har Aveleda flera vinegendomar.
Just det här vinet kommer från den 36 hektar stora vingården Quinta Vale D Maria som ligger i underområdet Cima Corgo i den norra delen av hjärtat av Dourodalen. I en ungefär tio hektar stor del av vingården, som sträcker sig från den lägre delen till den högsta punkten, har man en intressant lott planterad som en field blend, där alla druvsorter växer samplanterade. Totalt sett har man identifierat 41 olika druvsorter och utöver de dominerande Touriga Nacional, Tinta Roriz och Touriga Franca hittar man också bland andra Tinta Franscisca, Tinta Amarela, Alicante Bouschet, Rufete och Sousão, dessutom de gröna sorterna Gouveio, Moscatel, Rabigato, Malvasia Fina och Viosinho. I detta block skördar man alla druvsorter samtidigt och samjäser dem. I resten av vingården är druvsorterna planterade separat i enskilda block.
Egendomen är en av de firmor som ingår i grupperingen Duoro Boys, en gruppering som etablerades på 1990-talet med intentionen att lyfta fram Duoro som kvalitetsregion – och inte för portviner, utan för vita och röda bordsviner. I den här gruppen hittar man dessutom Quinta do Vallado, Quinta do Crasto, Quinta do Vale Meão och Nierpoort.

Importör i Sverige är Philipson Söderberg, www.philipsonsoderberg.se