Den här veckan tar vi oss upp till vindistriktet Alto Adige i provinsen Trentino i norra Italien. Området är också känt som Südtirol. Det är ett 13 600 kvadratkilometer stort område där Alperna och Dolomiterna möts och ger en underskönt landskap med höga berg och om somrarna grönskande och bördiga dalgångar. Floden Adige flyter stilla genom landskapet och bidrar till utmärkta förutsättningar för vin- och fruktodling samt boskapsuppfödning. Trots det nordliga och framför allt höga läget präglas klimatet faktiskt rätt mycket av Medelhavet och Alto Adige kan sägas vara ett soligt och stundtals varmt distrikt i en annars sval region. Framför allt är dagarna varma med temperaturer som mitt på dagarna kan nå upp mot 26–30 grader. Det är faktiskt varmare än i exempelvis Bourgogne. Men om nätterna faller temperaturen då kall luft pressas ner från de omgivande bergen som reser sig upp emot 2 000 till 3 000 meter. Klimateffekten blir att vinerna får en generös fruktighet med en bevarad syra och fräschör. Ett normalår ligger nederbörden kring 720 millimeter, fullt tillräckligt för vinodlingen.
Cantina Terlan är ett kooperativ med anor, grundat redan 1893 och med det en av regionens mest omtalade och viktiga vinproducenter. Kooperativet ligger i byn Terlan och har 130 medlemmar med sammanlagt 190 hektar stora vingårdsägor. Något större kooperativ rör det sig alltså inte om och produktionen bör därför ses som hantverksmässig.
”Vår tradition bygger mycket på cuvéer av olika druvsorter, så gjorde man viner här förr i tiden, men i mitten av 1950-talet började vi också producenter druvrena viner och de har blivit en naturlig del av vår tradition”, säger Rudi Koffler som är kooperativets vinmakare.
”Sauvignon Blanc är definitivt en viktig druvsort för oss, vi har odlat den i 120 år och alltid använt den i blandningar för aromens och friskhetens skull, men sedan 1956 gör vi också druvrent vin av den”, lägger han till.
Man har olika kloner av Sauvignon Blanc som alla i det bergig landskapet, där man har sina vingårdar på sluttningar på 260 till cirka 600 meters höjd, alltid får små skördeuttag och med det en god intensitet i vinerna. Rudi förklarar att det för Sauvignon Blanc till skillnad från andra druvor här är kritiskt att hitta det absolut perfekta skördedatumet. Samtidigt betonar han att det är en utmärkt druvsort här, mycket tack vare att den bevarar så mycket syra och fräschör även om sommaren är varm. Kooperativets Sauvignon Blanc odlas i jordar som har ett stort inslag av kiseloxid som bidrar till en fin nerv och struktur i vinet.
Vinet jäses till största del i ståltankar, men en viss del av vinet tillverkas i 2 000 liter stora gamla ekliggare för en ökad textur, något som till viss del förstärks av lite bâtonnage under lagringen. Trots den naturligt höga syra går vinet inte igenom någon malolaktisk jäsning.
Druvsorten ger sig tydligt tillkänna, det fint gräsiga och blommiga klorofyllet med drag åt vinbärsblad, nässlor, grön paprika, fläder och gröna äpplen, men stilen ligger snarare mellan den sydligt österrikiska (Steiermark) tack vare sin soliga intensitet och det mer nyanserade och mineraliska i Loire. Det är nämligen svalare och lättare i stilen är vad nyzeeländsk sauvignon är. Smaken är lätt och mjukt fruktig med nyanser av både gröna äpplen, lime och citrons, tydligt frisk och helt torr och precis som i doften mer europeiskt elegant.
Det här är ett skolboksmässigt vin, lättdrucket och somrigt och det passar allra bäst till lättare grönrätter, vårens sparris (vit eller grön), sallad med räkor, lättare fiskrätter med örtgrön sås med frisk syra i och till en uppsjö av milda getostar.
”Du kan dricka vinet direkt vi har lanserat det, men det är faktiskt ett vin som kommer att rundas av och utvecklas fint i flaskan under flera år”, säger vinmakaren Rudi.
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se