Läget mitt i Medelhavet, där fenicier färdades för långt över 2 000 sedan, gjorde att kulturen att odla vin kom till Mallorca tidigt. Också romarna var här och styrde upp lite av odlingen. Sedan dessa tider och genom hela medeltiden har vinet varit en naturlig del av öns jordbruk. På 1890-talet fanns det faktiskt så mycket som omkring 27 000 hektar vin här, men med vinlusens ankomst till ön skulle vingårdsarealen krympa med 90 procent fram till 1902. Under resten av 1900-talet skulle vinodlingen lida ytterligare och minska till omkring 1 200 hektar kring millenniumskiftet. Då fanns det inte mer än ungefär tio vinerier trots alla turister som strömmade till ön för solsemester, men de drack framför allt fastlandsviner.
Nu på 2000-talet har det mallorkinska vinet fått en fantastisk renässans och på dagens drygt 2 000 hektar stora och fortsatt växande vingårdsareal verkar nästan hundra vinproducenter. En av dessa unga firmor, och en av de mest hyllade och omtalade, är den lilla garagefirman 4 Kilos. Namnet har inget med vikt i kilo att göra, istället syftar det på ett gammalt dialektalt uttryck där ”kilos” betyder miljoner. Eftersom de två vännerna Francesc Grimalt och Sergio Caballero investerade fyra miljoner pesos när de grundade sin firma i augusti 2006 kom namnet naturligt. Den första årgången var försvinnande liten, faktiskt gjord i ett garage hos en annan vinproducent, men året därpå kunde de köpa en liten fårfarm och börja utveckla firman. Tanken bakom 4 Kilos var – och är – att skapa en fusion mellan det klassiska Mallorca med dess unika druvsorter och en modern inställning till vinifiering och druvblandning och även presentation av vinerna. Francesc har ett gediget kunnande om Mallorca och dess druvsorter, inte minst genom flera år som vinmakare på den kända firman Anima Negra, som bland annat lade stor vikt vid att ge druvsorten Callet ett uppvaknande. Det estetiska bakom firman, kanske också lite av det innovativa, kommer från hans partner Sergio som är musiker och arbetar med multimediakonst.
År 2007 skapade de vinmärket 12 Volts som lanserades 2009. Namnet är såklart sprunget ur energi och syftar till den energi som kommer ur att blanda öns olika druvsorter med franska (såklart odlade på ön) för att skapa något nytt. Det här vinet är precis just sådant, byggt med en övervikt åt de lokala sorterna Callet och Fogeneu från olika vingårdslägen i både Felanitx i appellationen Pla i Llevant på öns östra del och Binissalem, öns andra och något mer planterade appellation mer centralt åt väster. Att druvorna kommer från flera områden gör att vinet har förlorat rätten till appellationsklassificering, därför är det en Vi de Terra Mallorca, lantvinsklassning. Denna lägre ursprungsklassificering har dock inget med vinets kvalitet att göra – här är det hög och modern kvalitet som gäller.
Framställningen är noga genomtänkt och till stor del reduktiv (i medelstora ståltankar och äldre foudres, ekliggare) vid lägre temperatur än normalt för rött vin för att maximera elegant frukt och fräschör, därefter lagrat under nio månader i äldre ekfat för att inte forma vinets doft och smak för mycket. För bordeauxdruvorna har vinifieringen varit traditionell, men Syrah har vinifierats enligt metoden semi-carbonique som i Beaujolais, i hela druvklasar i tankar under lätt tryck av kolsyra.
Så vad ska man vänta sig av den här innovativa firman, ön Mallorca och en saligt blandning av lokala och internationella druvsorter?
Först och främst ett vin med en härlig doft, mer lågmäld och försiktig än ”pang på”, fint rödfruktig och lite jordig med en nyans av Medelhavets vegetala kryddighet och därmed en viss komplexitet. Smaken är medelfyllig och mjukt fruktig med ett uns av solmognad men också fräschör, en liten kryddighet och ganska lena tanniner – och det är riktigt gott, framför allt om man slår upp vinet i ett glas med medelstor kupa (gärna bordeauxmodell) något svalt, cirka 18–20 grader.
Nog kan man lagra vinet några år, kanske tre till fem år, men samtidigt är det så gott redan nu att man inte ens behöver fundera på att köpa på sig för lagring. Köp istället på dig några flaskor för att dricka till sommarens alla grillkalas (korv, kyckling, kött) eller höstens lite mer rustika mat, men lägg gärna på några flaskor för vinterns mörker. Sedan blir det vår, och ny årgång att satsa på.
Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se