När det fortfarande är sommar är det fortfarande högsta prioritet att rekommendera goda vita viner – och den här gången ett verkligt gott och i allra högsta grad köpvärt vitt vin från en fantastiskt producent i Sydafrika. Och såklart är det den fräscha nationaldruvsorten Chenin Blanc som hittas i det här vinet.
Firman då, Alheit Vineyards? Den grundades av Chris Alheit och hans hustru Suzaan som hade mötts under studierna vid Stellenbosch University och fattat tycke för varandra. Efter studierna reste de världen över och kom att inspireras av den vinkultur de mötte lite här och var. Det ledde till en djup passion för vinodling och klassisk hantverk som fick ett nytt och stark liv i och med att de 2010 grundade Alheit Vineyards. Idén var tydligt uttalad, att hitta och bevara, rent av utveckla den klassiska sydafrikanska vinkulturen och snarare fokusera på vingårdar och terroir än på tekniskt vinmakarhantverk.
Visst finns det skicklig hand inne i vineriet, men tanken med framställningen är snarare att gå naturligt fram som möjligt. De vita vinerna framställs genom långsam pressning i hela klasar och jäsningen sker enbart med den naturliga jästen, utan jästnäring eller enzymer, i regel med blockerad malolaktisk jäsning (okej, där lägger man sig i) för maximerad fräschör och stramhet i vinerna och med buteljering utan klarning och med så liten tillsats av svaveldioxid som nöden kräver. Och när man arbetar med ekfat, är det i stort sett aldrig nya ekfat som används eftersom de kan dölja lite av vingårdens och druvornas personlighet. Summan är att vingården som sådan är viktigare än vad de själva är.
Det här vinet har gjorts med Chenin Blanc som kommer från främst yngre stockar i ett par vingårdar i Malmesbury, Paardeberg och Stellenbosch. Vinet har jästs i äldre 228 och 300 liters franska ekfat och mognat i dessa på sin jästfällning under 18 månader. Det hela slutade på en alkoholhalt på måttliga 13.2 procent, en syra på 5.45 gram per liter och en försiktig restsötma på strax över ett gram per liter – vilket är att klassa vinet som absolut torrt.
Torrt är precis vad det är, det här elegant citrusfruktiga, blommiga och citronskalsfeta vinet som bjuder på en underbart typisk druvsortskaraktär och som är helt befriat från ekfatstoner och andra vinmakarskapade dofter och smaker. Smaken är medelfyllig, mjukt fruktsöt men samtidigt härligt frisk och precis så lättgillat och elegant som man vill att viner med Chenin Blanc ska vara. Även om Chenin Blanc kan ge verkligt lagringsdugliga viner, känns det spontant att det här vinet ska drickas nu och de kommande två tre åren.
Dricks vinet kylt, åtta till tio grader, bjuder det på en stor fräschör och elegans och då passar det som sällskapsvin eller ackompanjemang till lättare fiskrätter med god syra och till milda färskostar som kanske bara serveras med lite flingsalt och fruktig olivolja. Låter man vinet nå lite högre temperatur, låt säga maximalt tolv grader, får vinets fetma och kropp lite större plats. Då passar vinet bättre till smörstekt fisk eller rätter (fisk, skaldjur, vit sparris) med mer klassisk och fet vitvinssås eller smörsås.
Tidigare har ett annat vin från Alheit Vineyards varit med som Veckans Vin här på Vinlegender (och fler viner kommer, skulle jag tro), och då ett underbart vin från gamla vingårdar med Chenin Blanc i ett satsning som heter Old Vine Project. Det är ett högintressant projekt. Skriv in ”Alheit” i sökrutan så hittar du till artikeln.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se