Vecka 12

2022 Rocky Point Pinot Noir

Prophet’s Rock Wines, 299 kr, (nr. 92494), Central Otago, Nya Zeeland
100% Pinot Noir

Äntligen en riktigt god Pinot Noir från Central Otago som Veckans Vin här på Vinlegender!

Nya Zeeland är förvisso ett litet vinland, men ett välkänt sådant och ett vinland som växer så det knakar. De senaste tio åren har den planterade arealen ökat från 35 510 till 41 860 hektar och alltjämnt är det Sauvignon Blanc som med sina idag 27 084 hektar är den totalt dominerande druvsorten. I jämförelse är därför Pinot Noir att betrakta som en liten spelare i den nyzeeländska vinkulturen, men dess areal täcker idag 5 687 hektar och det gör den till landets näst mest planterade druvsort. Redan på 1970-talet och än mer på 1980-talet hade de första lovorden för Pinot Noir sipprat ut från det då knappt ens omtalade vinlandet Nya Zeeland. Då handlade det om distriktet Martinborough på Nordön, men det var först mot 1990-talets slut som Pinot Noir började slå igenom med full kraft – och då i distriktet Central Otago längst ner i söder. Vin hade faktiskt odlats här i södern redan i slutet av 1800-talet och till och med vunnit priser i vinutställningen i Sydney år 1881 – som ”Burgundy”. Exakt vad m för viner det rörde sig om är kanske oklart, på den här tiden stal man friskt namn från välkända vinregioner på sina viner.
Dagens Central Otago har i sina fem underområden sammanlagt 2 055 hektar stor vinodling och Pinot Noir är med 1 656 hektar den absoluta stjärnan (följt av 172 hektar Pinot Gris och 92 hektar Chardonnay). Trots de sydliga läget är det ett av de varmare vinområdena på Nya Zeeland eftersom man tack vare omgivande berg har ett kontinentalt snarare än kustinfluerat klimat.

Prophet’s Rocks Wines grundades 1999 och kan på sitt sätt räknas till de mer klassiska firmorna här. Man har sitt säte i området Bendigo i nordost som är det soligast. Man använder enbart druvor från sina egna vingårdar, har inte helt oväntat Pinot Noir som sin viktigaste sort och gör bland annat två vingårdsspecifika viner. Ett av dessa är Rocket Point Pinot Noir som kommer från just Rocket Point Vineyard som ligger i den allra nordligaste delen i Bendigo och är en av de brantaste vingårdarna i hela Central Otago. Den stiger från 226 till 351 meters höjd och blickar ut över Lake Duncan. Tack vare den magra och väldränerade skifferjorden blir skördeuttagen förhållandevis små, omkring 30 hektoliter per hektar, och de soliga dagarna fångar fruktintensitet medan de svala nätterna bevarar en härlig syra.
Vinmakaren Paul Pujol har både lokal (Marlborough) och internationell (Alsace, Loire och Oregon) erfarenhet och har ett samarbete med François Millet som under många år var vinmakare hos Domaine Comte Georges de Vogüé i Chambolle-Musigny i Bourgogne. Här hos Prophet’s Rock väljer man till skillnad från i Bourgogne dock att avstjälka alla druvklasar, annars är framställningen mer eller mindre identisk med den i Bourgogne; en inledande kallurlakning, naturlig jäsning i små öppna tankar, skonsam pigeage (nerpressning av skalkrosset) och efter jäsningen omkring tio månaders lagring i 228 liter stora ekfat från Bourgogne, cirka 15 procent nya.

Allt man vill ha från Pinot Noir finns här, det lätta och friska och mjuka och om man så vill lite mer sensuella. Och det man brukar få från det lite varmare Central Otago finns också här, ett djup och en slags intensitet som dock inte gör vinet kraftigt, bara mer lättgillat. Det här är väldigt välgjort och oerhört lättgillat, allra helst när det serveras svalt vid cirka 16 grader och då gärna i en medelstor kupa för att lyfta aromerna.
Maten bör vara medelkraftig som mest, stekt eller grillad vit fisk med ett gott persiljesmör och smörstekt svamp och gärna en mild sötma från rotsaker (jordärtskocka, morötter, rotselleri, palsternacka, persiljerot) eller motsvarande rätter med kyckling eller kalvkött. Vinet njuts allra bäst nu och de kommande tre till fem åren.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se