Om ett Bourgogne som under det senaste decenniet har blivit allt dyrare hörs röster överallt och att det har blivit så dyrt att man inte längre blickar mot Bourgogne för sina vininköp. Tittar man på Bourgogne i siffror är det dock inte helt sant. Bara 19.79 procent av vingårdarna ligger i Côte de Beaune och 12.18 procent i Côte de Nuits, de två mest exklusiva ursprungen, men det innefattar också viner på nivån régionale (exempelvis Bourgogne Rouge) och village och då även de något mindre upphaussade vinbyarna. Det är faktiskt bara 8.9 procent av vinet i Bourgogne som kommer från de mest hyllade och dyrbara byarna i dessa två områden. Vidare är det bara 10.2 procent av vinet i Bourgogne som är klassificerat som premier cru och så lite som 1.3 procent som är av den ytterst dyrbara statusen grand cru och det är just i dessa två kategorier man hittar de väldigt högt prissatta vinerna. Det är med andra ord långt ifrån det mesta vinet i Bourgogne som faktiskt är dyrbart. Därmed behöver goda råd inte vara dyra när man väljer Bourgogne.
Den här veckan tar vi oss till ett område och en by där det fortfarande går att göra fynd och där vinerna med all önskvärd tydlighet präglas av de dofter och smaker som definierar Bourgogne, och vit också för den delen. Côte Chalonnaise är ett 4 450 hektar stort vinområde som ligger precis söder om Côte de Beaune och tyvärr (eller snarare tack och lov) fortfarande inte har fått sitt genombrott som en förstklassig leverantör av mousserande, vita och röda viner. Här hittar man fem village (byar som säljer sina viner under eget namn) och Rully är en av dem. Byn fick sin status som village redan 1939, bara ett par år efter att appellationssystemet hade introducerats i Frankrike. De flesta byar i Bourgogne är små med bara ett par hundra hektar vinodling vardera och här i Rully odlas vinet på 368 hektar. Från de inte klassificerade vingårdarna kommer druvor som främst går till crémant, det mousserande vinet här i Bourgogne. Just Rully är sedan lång tid tillbaka en viktig producent av den vintypen. Här finns också 23 vingårdar om totalt 96.62 hektar som är klassificerade som premier cru och det har lett till att byn ändå har ett mycket fint rykte. Omkring två tredjedelar av byns vingårdsareal täcks med Chardonnay, men den här gången fokuserar vi på Pinot Noir.
Familjen Drouhin ligger bakom det här vinet och med avsändarnamnet Joseph Drouhin på etiketten avslöjas att druvorna man har köpt druvorna till det här vinet. Sådan så kallad négociantverksamhet behöver verkligen inte innebära att vinet har lägre kvalitet än deras viner från de egna vingårdarna, som saluförs under namnet Domaine Drouhin. Idag har vinmakare som exempelvis familjen Drouhin ett nära samarbete med de odlare de köper druvorna ifrån och därför kan de vara med att påverka odling, skördeuttag och skördedatum. Således ingen direkt skillnad mot att man själva äger vingården.
Doft och smak bjuder på precis det du söker efter i röd bourgogne – en inbjudande och närmast förförisk röd bärfrukt med drag åt vildhallon, röda körsbär och tranbär, fint nyanserat med en svagt kalkrökig jordig ton som placerar vinet just här i Bourgogne och ingen annanstans, en knapp medelfyllig men ändå något intensiv fruktkropp som balanseras av silkeslena tanniner, en uppfriskande syra och en mineralisk känsla av jorden. Snyggt och prydligt förpackat och redo att drickas redan idag även om det också skulle stå upp för fyra till fem års källarlagring mot lite mer komplexa nyanser. En klassisk rund bourgognekupa är att föredra och temperaturen bör helst ligga kring 16 grader när vinet serveras.
Druvorna har skördats för hand och avstjälkats fullt innan vinifieringen har inletts med ett par dagars kallmaceration i ståltankar. Själv jäsning och skalmaceration sträckte sig över drygt två veckor och under den perioden skedde pigeage (nerpressning av skalkrosset) minst en gång per dygn, samt remontage (överpumpning) dagligen. Vinet fick sedan lagras under tolv till 15 månader i 228 liter stora ekfat, cirka tio procent nya. Det här är, sånär som på den låga andelen nya ekfat, precis samma vinifiering som för det mesta annat i Bourgogne.
Föresten, missa inte den lika fina, elegant fruktiga och mineraliska vita 2022 Rully som släpps på Systembolaget den 23 mars, nr 93555 för 399 kr.
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se