Vecka 13

2023 Haasbek Grenache Noir

Haasbek Vineyards, 299 kr, (nr. 94317), Citrusdal, Sydafrika
100% Grenache

Vi kan väl börja med att kika lite på statistiken i Sydafrika, ett land som har en 87 849 hektar stor vingårdsareal som fördelas över 48 171 hektar gröna druvor och 39 678 hektar. Chenin Blanc är sedan länge landets mest planterade druvsort och idag täcker den 16 164 hektar (18.4 procent av arealen) och på den blå sidan är det Cabernet Sauvignon som dominerar med sina 9 136 hektar. Grenache är i sammanhanget en närmast obetydlig druvsort, den kvalar inte ens in bland landets 16 mest planterade sorter (på 16:e plats hittar man den gröna Viognier som bara odlas på 614 hektar) trots att Grenache har odlats länge här. De äldsta idag existerande stockarna av den planterades 1952. Förklaringen till att den inte är större är nog här liksom i många andra länder att den för den vanliga konsumenten är ganska okänd eftersom majoriteten av världens viner innehållande Grenache är blandviner, exempelvis de i Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape och Gigondas i Rhône samt i Priorat och Montsant i Spanien.

Det här vinet kommer från ett område som heter Piekenierskloof som ligger i Citrusdal i regionen Olifants River. Tack vare hög altitud, vingårdarna här når upp till 800 meters höjd men ligger mestadels på mellan 600 och 700 meter, är klimatet överlag svalt och särskilt om nätterna då temperaturen faller. Det här är i grunden inte de vanligaste förutsättningarna för den värmeälskande druvsorten Grenache som gärna växer och trivs i det solvarma klimatet vid Medelhavet. Men, och det är det intressanta, precis som i det höga bergsområdet Sierra de Gredos intill Madrid i Spanien har det visat sig att svalare klimat och Grenache kan bli en fantastisk kombination.
Vingården till det här vinet ligger på 670 meters höjd, har en jord dominerad av sandsten och en sydvästlig exponering. Trots att det är omkring 70 kilometer till havet i väster drar det in svalka och kustdimma därifrån tack vare den höga höjden. Här är temperaturskillnaden mellan dag och natt påfallande stor – med solvärme för den soldyrkande druvan på dagen och vilande svalka på natten som bidrar till bevarad fräschör. Omkring 60 procent av druvorna har vinifierats med sina stjälkar, med den naturliga jästen och i cementtankar med två remontage (överpumpning av skalkrosset) dagligen. Vinet har sedan mognat under tolv månader i större fat av österrikisk ek och därefter sker blandning och ytterligare en tids lagring, nu i cementtankar.
Precis som de eleganta vinerna i Sierra de Gredos har det här vinet en vackert klar ljusröd färg och en medelstor och parfymerad doft med härliga nyanser av solmogna vildhallon och söta jordgubbar och med en liten kryddighet som hör både druvsorten till och stjälkjäsningen. Ek noteras faktiskt inte alls, här är det druvsortens härlighet som dominerar. Smaken är intensiv och medelfyllig med en fint sötaktig frukt och uppfriskande syra och tanniner som precis håller samman vinet men inte sticker ut. Det är ett läckert vin att njuta av idag, gärna något svalt kring 16–18 grader för största fräschör i glas med bourgognekupa. Maten kan vara medelkraftig och helst fågel och kött som gärna kan göras sällskap av lätt sötaktiga rotsaker, eller till och med bjuda på en viss kryddhetta (tanninerna är tillräckligt milda för det). Tack vare den härliga frukten och förnimbara fruktsötman kan köttet ha en mild sötma från en glaze eller liknande.

Haasbek Vineyards är en ung firma, ett spännande projekt som drivs av den erfarna vinmakaren Jean Smit som under två decennier har arbetat för olika vinfirmor, bland annat Rustenberg och Boekenhoutskloof. Han har gjort sig känd genom de eleganta vinerna från Damascene, en firma han etablerade 2017 tillsammans med David Curl som tidigare ägde Château Gaby i Bordeaux, och till mindre del från det nya projektet Moya Meaker som också handlar om modernt eleganta viner från svala vingårdar. Det är väl värt att söka upp vinerna från Damascene och Moya Meaker – och såklart också provat det här utomordentligt goda vinet.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se