Vecka 26

2023 Pinot Noir Rosé Dry

Kruger Rumpf, 139 kr, (nr. 92980), Nahe, Tyskland
100% Pinot Noir

Den här veckan tar vi oss till Nahe i Tyskland, ett område som ligger mellan floderna Rhen och Mosel och idag har 4 225 hektar stor vinodling. Som i de flesta tyska vindistrikt är det vitt vin som dominerar, men 24.2 procent av vinet är faktiskt rött och Pinot Noir (lokalt i Tyskland kallad Spätburgunder) upptar 281 hektar av vingårdsarealen. Pinot Noir är ingen nykomling vare sig här i Nahe eller i Tyskland i största allmänhet – det är snarare så att den har funnits här över 900 år och faktiskt haft stor betydelse under lång tid. Går vi drygt ett halvsekel tillbaka i tiden (1970) täckte de förvisso vara 3.6 procent av den planerade arealen i landet, men år 2000 hade betydelsen vuxit till 8.8 procent av vingårdsarealen. Idag är den än mer betydelsefull, den är faktiskt med 11.5 procent av Tysklands totalt cirka 103 000 hektar stora vingård. Med det är Pinot Noir landets tredje mest planterade druvsort.

Den tyska rosévinsproduktionen är ganska blygsam och den syns egentligen inte i den större globala statistiken. Där dominerar Frankrike med ungefär 35 procent av världens rosévin, följt av Spanien (20 procent), USA (tio procent) och Italien (nio procent). Mer betydelse har tyskarna när det gäller att dricka rosévin och då placerar man sig faktiskt på femte plats med en konsumtion på 3.2 liter per person. Återigen leder Frankrike den ligan med hela 11.7 liter rosévin om året, följt av Uruguay (av någon anledning, hela 7.5 liter), Benelux (3.7 liter) och på fjärde plats Danmark (3.4 liter).
Går vi tillbaka till Tyskland finns det ett par olika definitioner på rosévin. Den klassiska weissherbst är ett oftast blekt rosévin som görs med enbart en druvsort som också måste anges på etiketten, medan rotling är ett rosévin som görs med både gröna och blå druvsorter som blandas och pressas tillsammans. För den rosévinstypen anger man inte druvsort.
En tredje traditionell typ av rosévin hittar man i distriktet Württemberg och den kallas schillerwein. Även om dessa tre rosévinstyper fortfarande produceras, har det blivit betydligt vanligare att använda det moderna namnet ”rosé” på etiketterna – och det är klokt, det har under 2000-talet svept en kraftig rosévinstrend över världen och kvaliteten på roséviner har blivit allt bättre.

Veckans vin är en druvren rosé med Pinot Noir som kommer från firmans egna vingårdar, som till allra största del är planterade med Riesling – såklart. Resten är de burgundiska druvsorterna Weissburgunder, Grauburgunder och Spätburgunder, det vill säga Pinot Noir. Odlingen är för närvarande under konvertering till ekologisk.
Framställningen är typisk för rosévin med avstjälkning av druvorna, långsam pressning med tillräckligt djup rosafärg, därefter jäses musten vid låg temperatur i ståltankar för elegansens skull och sedan får vinet mogna i tankarna på sin jästfällning under några månader.
Vinet har en vacker rosa färg, en medelstor och tydligt rödbärig doft som är större än den i vinerna från Provence (som egentligen oftast är mer vita än rosé) och med en härligt somrig känsla. Samma fina och inbjudande charm och rödbärig känsla finns också i den knappt medelfylliga smaken, men här möts man också en ljuvlig fräschör som är avgjort större än den i rosévinerna från södra Europa.
Just fruktigheten gör att det här vinet, i tillägg som trevlig aperitif och törstsläckare, mycket väl kan serveras till umamirik mat som sashimi och sushi eller till skaldjur och rätter som har en diskret sötaktig nyans. Serveringstemperaturen bör vara kring tio till tolv grader.

Producenten Kruger Rumpf har en historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet, men det var först för ungefär 40 år sedan som Stefan Rumpf började satsa på modern kvalitet genom ett mycket noggrannare arbete i vingårdarna. Det var också under hans ledning som den egna vingårdsarealen växte från ungefär åtta hektar till dragens 43 hektar. Man har bland annat fina ägor i topplägen som Pittsberg, Kappelenberg (Weissburgunder och Chardonnay) och Rheinberg i hembyn Münster, men också i grosses lagen (grand crus) som Burgberg och Scharlachberg.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se