Nu när vi närmar oss jul och nyår är det läge att planera för festligheter med familj och vänner och då brukar champagne var en given komponent i kalaset. Det finns många stilar av champagne, men ingen är så elegant och fylld av finess och upplyftande fräschör som den stil som kallas blanc de blancs, rakt översatt till ”vitt vin av vita druvor”. Här i Champagne betyder det i stort sett Chardonnay – det finns ett fåtal hektar av andra gröna druvor, men i sammanhanget är dessa försumbara. Med 10 474 hektar är Chardonnay däremot en väldigt betydelsefull druvsort i Champagne och just blanc de blancs är en mycket hyllad vinstil.
I glaset hittar vi en riktigt läcker champagne, djup tack vare den generösa basårgångens fruktighet, fint texturerad tack vare viss vinifiering i ekfat och en krämig mousse, livfullt mineralisk och syrafrisk och med en fruktighet som bjuder på nyanser av gula äpplen och citronzest och med en komplexitet tack vare den stora andelen reserveviner. Totalt sett en inbjudande läcker, frisk och nyanserad blanc de blancs som är vansinnigt god att dricka redan nu. Vill man se lite mer mognadsnyanser får man hålla sig till tåls i fem sex år till – minst.
Hos Charles Heidsieck kommer druvorna till cirka 50 procent från byarna Oger och Vertus, båda belägna i området Côte de Blancs, klassificerade som grand cru respektive premier cru med graderingen 95 procent (det betydde, åtminstone tidigare, att champagnetillverkarna köpte druvor till 95 procent av årets fastställda druvpris, medan grand crus betalades fullt, 100 procent). Resten av druvorna kommer från tre byar i Montagne de Reims med statusen premier cru 95 procent; Trépail, Villers Marmery och Vaudemange, alla tre byar med dominans av Chardonnay i sina vingårdar. Därtill köps lite druvor från den oklassificerade byn Montgueux i Côte de Blancs och till mindre del från Aube i södra Champagne. Sammanlagt rör det sig om tio byar.
Alla komponenter vinifieras separat i ståltankar (cirka 75 procent) för att vinna renhet, finess och precision och i äldre ekfat (cirka 25 procent) för textur och komplexitet. Efter blandning av omkring 75 procent från basårgången 2020 och resten äldre reserveviner med ett snitt på cirka fem år, sker den andra jäsningen i flaskan följt av omkring fyra års lagring på jästfällningen. Vid slutkorkning tillsätter man en dosage på 8.0 gram per liter.
Den första gången Charles Heidsieck gjorde en blanc de blancs var 1949 – och då var vinstilen inte särskilt vanlig (den första chardonnaychampagnen hade gjorts 1905 av Salon).
Champagnehuset Charles Heidsieck grundades ett sekel tidigare, 1851, i Reims av den då bara 29 år gamla Charles Heidsieck. Han hade stora visioner och var så ambitiös att han tio år senare reste till Amerika för att marknadsföra sin champagne. Affärerna fick minst sagt bra och produktionen växte stadigt. Familjen Heidsieck nådde på sin tid en produktion på omkring 4.5 miljoner flaskor om året, men sålde sedan firman 1955. Under en tid fram till 1985 ägdes Charles Heidsieck av Joseph Henriot, sedan såldes firman igen och nu till det stora spritföretaget Rémy Cointreau. Trots sin storlek och sina finansiella muskler skulle de märkligt nog inte lyckas särskilt väl med varumärket Charles Heidsieck och förklaringen var nog att Rémy Cointreau också ägde prestigeladdade Krug, som fick den mest av ägarnas uppmärksamhet, och Piper-Heidsieck som är ett stort märke av enklare kvalitet och därför fick bli deras volymchampagne.
Av den anledningen sålde de 2011 champagnemärket Charles Heidsieck till en mindre fransk gruppering med exklusiva produkter och sedan dess har gjort Charles Heidsieck gjort ett fantastisk lyft. Vid tiden för ägarbytet gjorde man cirka 250 000 flaskor champagne årligen, numera omkring en miljon flaskor, men alltjämt är man ett av de minsta av alla champagnehus som både äger mark och köper till druvor (cirka 85 procent av behovet) från kontrakterade odlare. Och kvaliteten är det minsann inget fel på – idag är Charles Heidsieck en av de mest hyllade producenterna i Champagne.
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se