Det är hög tid att fundera på vilken champagne som ska njutas av till julhelgen eller på nyårsafton. Ett givet tips för en härlig champagneupplevelse är MV Brut Réserve från Charles Heidsieck (nr 77522 för 539 kr eller varför inte nr 77211 för 1 549 kr i magnum, förvisso ett ganska högt pris för en magnumversion men ändå ett så mycket trevligare och festligare format). Det här är en riktigt bra och seriös årgångslös champagne som bjuder på ovanligt stort djup och komplexitet tack vare att omkring hälften av vinet utgörs av mer mogna reserveviner och att upp emot tio procent av basvinerna är vinifierade i äldre bourgognefat.
Vill man slå på något större väljer man firmans mer eleganta och nyanserade blanc de blancs, gjord uteslutande med Chardonnay som till ungefär hälften kommer från de två toppbyarna Oger och Vertus i Côte de Blancs. Totalt sett har druvor från tio byar använts. Vinet är något av en signatur för Charles Heidsieck, som när de 1949 gjorde vinet första gången blev en av de första firmorna i Champagne att producera en blanc de blancs. Efter en tids uppehåll återupptog man produktionen av det här vinet 2018. I just det här vinet kommer dessutom cirka 75 procent av druvorna från årgång 2018, resten är reserveviner. Ytterligare en detalj som vittnar om det ambitiösa hos Charles Heidsieck är att vinet har mognad fyra år på jästfällningen innan dégorgering. Inför slutkorkningen tillsattes en dosage på idag ganska normala åtta gram per liter.
Champagnestilen blanc de blancs är alltid den mest eleganta och mineraliska, därför en riktig fin aperitif. Visst är även det här en elegant och mineraliskt stram champagne med en härlig uppfriskande syra och torr men nyanserat fruktig smak och därför kan man såklart servera den just som aperitif. Men med tanke på djupet och komplexiteten är det en champagne som väldigt gärna kan få ledsaga fina fisk- och skaldjursrätter i menyn, exempelvis ugnsbakad torsk eller piggvar (eller motsvarande fisktyper) serverade med klassisk vitvinssås, champagnesås eller smörsås med syrafrisk smaksättning, eller nykokt hummer eller lätthalstrade havskräftor eller pilgrimsmusslor med motsvarande såser. Och skulle det vara något kvar av champagnen efter varmrätten, är det en underbar champagne att njuta av till ostar som lagrade hårdostar (till exempel Comté eller Gruyère) eller vitmögelostar (Brie, Camembert eller Chaource), men stå helst över de söta tillbehören till osten – champagne är ett alldeles för torrt vin för sådant.
Njut av champagnen vid cirka tio grader, helst inte kallare än så eftersom en hel del av de finaste nyanserna då kan gömmas i kylan, och hellre i ett glas med större kupa än i ett mer typiskt champagneglas. På så sätt maximerar du totalupplevelsen av champagnen.
Champagnehuset Charles Heidsieck grundades 1851 i Reims av den blott 29-årige Charles Heidsieck. Han hade stora visioner och var så ambitiös att han tio år senare reste till Amerika för att marknadsföra sin champagne. Affärerna fick minst sagt bra och produktionen växte stadigt. Familjen Heidsieck nådde på sin tid en produktion på omkring 4.5 miljoner flaskor om året, men sålde sedan firman 1955. Under en tid ägdes Charles Heidsieck av Joseph Henriot, men 1985 såldes firman återigen, nu till det stora spritföretaget Rémy Cointreau. Trots sin storlek och sina finansiella muskler skulle de märkligt nog misslyckas och förklaringen var nog att Rémy Cointreau också ägde Krug, en firma med topprykte som fick stå i främsta rummet för deras kvalitetssatsning, och Piper-Heidsieck, ett stort märke av enklare kvalitet som fick bli deras volymchampagne. Av den anledningen sålde de 2011 champagnemärket Charles Heidsieck till en mindre fransk grupp med exklusiva produkter och sedan dess har gjort Charles Heidsieck gjort ett fantastisk lyft. Vid tiden för ägarbytet gjorde man cirka 250 000 flaskor champagne årligen, numera omkring en miljon flaskor, men alltjämt är man ett av de minsta av alla champagnehus som både äger mark och köper till druvor från kontrakterade odlare. Just Charles Heidsieck köper omkring 85 procent av druvbehovet.
Det här kommer att bli min nyårschampagne – kommer det också att bli din?
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se