Vecka 52

NV Brut Réserve

Charles Heidsieck, 459 kr, (nr. 77522), Champagne, Frankrike
40% Pinot Noir, 35% Pinot Meunier, 25% Chardonnay

Champagnehuset Charles Heidsieck grundades 1851 i Reims av den blott 29-årige Charles Heidsieck. Han hade stora visioner och var så ambitiös att han tio år senare reste till Amerika för att marknadsföra sin champagne. Affärerna fick minst sagt bra och produktionen växte stadigt. Familjen Heidsieck nådde på sin tid en produktion på omkring 4.5 miljoner flaskor om året, men sålde sedan firman 1955. Under en tid ägdes Charles Heidsieck av Joseph Henriot, men 1985 såldes firman återigen, nu till det stora spritföretaget Rémy Cointreau. Trots sin storlek och sina finansiella muskler skulle de märkligt nog misslyckas och förklaringen var nog att Rémy Cointreau också ägde Krug, en firma med topprykte som fick stå i främsta rummet för deras kvalitetssatsning, och Piper-Heidsieck, ett stort märke av enklare kvalitet som fick bli deras volymchampagne. Av den anledningen sålde de 2011 champagnemärket Charles Heidsieck till en mindre fransk grupp med exklusiva produkter och sedan dess har gjort Charles Heidsieck gjort ett fantastisk lyft. Vid tiden för ägarbytet gjorde man cirka 250 000 flaskor champagne årligen, numera omkring en miljon flaskor, men alltjämt är man ett av de minsta av alla champagnehus som både äger mark och köper till druvor från kontrakterade odlare. Just Charles Heidsieck köper omkring 85 procent av druvbehovet.

Den här årgångslösa tappningen har en superfin, lätt brödig och friskt äppelfruktig doft och en spänstig smak med frisk syra, helt torr trots den fina frukten, och för att vara firmans instegschampagne är den imponerande. Den tappning som finns nu har sin bas i årgången 2012 (i magnumversionen är det 2011), men att omkring 40 procent av cuvéen utgörs av upp mot tio år gamla basviner och en väldigt liten andel som är upp mot 20 år gamla, som har förvarats i ståltankar och sedan blandats i cuvéen för att ge ökad komplexitet och djup. En annan faktor som bidrar till djupet och nyansrikedomen är den långa lagringen, närmare sex år på jästen innan dégorgering, en väldigt ambitiös hållning. När man benar ur en champagne på det här viset och lägger till att de omkring 150 olika basvinerna i cuvéen kommer från omkring 60 olika vingårdslägen, förstår man komplexiteten i hantverket.

Det här är en av mina favoriter bland årgångslösa champagner, jag gillar kombinationen av frukt och fräschör och det djup och den komplexitet som reservviner och den långa lagringen tillför. Liksom firmans andra champagner, har man här en dosage på cirka 10 gram per liter, men den sötman än knappt ens förnimbar, dessutom menar man att deras champagner också kräver den nivån på dosage för att nå rätt smakbalans.
Drick den som den är, då sval vid cirka tio grader och gärna i champagneflöjtar, eller vid cirka tolv grader i glas med vidare kupa om du njuter av den till fiskrätter.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se