Vecka 09

NV Brut Réserve

Taittinger, 439 kr, (nr. 7422), Champagne, Frankrike
40% Chardonnay, 35% Pinot Noir och 25% Pinot Meunier

I dessa dystra tider med restriktioner känns det underbart att solen har börjat titta fram och bana väg för de första tecknen på vårens ankomst. Låt oss åtminstone slopa en restriktion, återhållsamheten, och hänge oss och njutning och lyx i form av champagne, utan någon annan anledning än att det är gott och vi är värda det.
Vad passar då bättre än att fira med den årgångslösa champagnen från Taittinger, som nyligen har bytt importör. Sådant brukar leda till en nytändning och lite ökat fokus på varumärket. Vi hyllar det och vrider korken ur en lagom kyld (10 grader) årgångslös Brut Réserve. Till den här cuvéen har man använt cirka 40 procent Chardonnay (för friskhet och stringens), 35 procent Pinot Noir (kropp och struktur) och 25 procent Pinot Meunier (fruktighet) som har växt upp i 35 olika vingårdslotter i de olika underdistrikten i Champagne.
Taittinger är ett medelstort champagnehus med 288 hektar stora egna vingårdar som till ungefär 45 procent fyller jäsningstankarna med varje års vinbehov. Resten av druvorna köps in. Pinot Noir är med cirka 137 hektar husets främsta druvsort, följt av ungefär 105 hektar Chardonnay, vilken man har en ovanligt stor andel av i denna utmärkta årgångslösa cuvée. Det förklarar såklart den stora finess och elegans svala fruktighet som den här champagnen har. Just den dansanta lättheten är något som huset är känt för och den är väldigt lätt att uppskatta. För att ge vinet lite extra djup har man använt knappt 20 procent av ett par år äldre reserveviner i cuvéen sedan lagrat vinet under fyra år på jästfällningen innan dégorgering.

Vi dricker champagnen som den är, gärna sval och på egen hand passar den bra i en klassisk champagneflöjt men än hellre i ett glas med lite större kupa för att lyfta fram mer av det djup som faktiskt finns i champagnen. Det är faktiskt så att champagne liksom vitt och rött vin utvecklas med luftning i glaset och därför är val av glas precis lika betydelsefullt för champagne. Den här mer eleganta champagnestilen är den perfekta aperitifen, lättsam och inbjudande frisk, och vill man ha tilltugg till är det milda tilltugg med smakorientering åt sälta och syra som gäller – inte för smakrika eller sötaktigt smakande munsbitar, det förlorar champagnen på. Samma sak om man vill servera NV Brut Réserve till mat, vilket är en utmärkt idé. Välj lättare fiskrätter med klassisk vitvinssås, där en fin vin- och citrussyra i såsen möter upp vinets syra och skapar en perfekt helhet. Champagne är också ett fint sällskap till lite mildare ljusa ostar som Brie, Camembert, Brillat-Savarin och Chaource och liknande, men stå över de söta tillbehören man så ofta lägger till ostarna. All form av sötma i maten tonar ner vinets försiktiga och svala frukt och lyfter stramhet och syra till en mindre balanserad nivå.
All champagne kan lagras och det gäller såklart också den här tappningen. Köp gärna några flaskor och låt dem ligga ett par år, då kommer det att växa fram ett lite större djup och en mer komplex doft och smak. Gillar du champagne med viss mognad kan det vara klokt att köpa champagne i halvflaskor – de mognar ju lite fortare. Såklart finns NV Brut Réserve på halvflaska för 249 kronor. Fördelen med halvflaska är också att det ligger väldigt nära tillhands att öppna en sådan, precis just när suget efter champagne blir stort.
Och vill du verkligen slå på stort känns den återlanserade 2008 Comtes de Champagne som det självklara köpet även om en flaska kostar 1 795 kronor (nummer 92267). Denna åtråvärda och exceptionella champagne är gjord uteslutande med Chardonnay hör till distriktets finaste pjäser – men den här gången har den släppts på Systembolagets web-lansering den 25 februari och där tog den troligen slut direkt.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se