Vecka 39

NV Collection 243

Louis Roederer, 509 kr, (nr. 7602), Champagne, Frankrike
42% Chardonnay, 40% Pinot Noir och 18% Pinot Meunier

Den här champagnen kom för en tid sedan, men det är läge att uppdatera den om nu någon har missat den. Louis Roederer fortsätter i sin fantastiska formkurva som har pekat stadigt uppåt i många år nu och varje ny lansering är lika god som köpvärd. Husets gedigna kvalitet är egentligen ingen nyhet, den är stadigt förankrad i historien och bygger till stor del på köpet av utmärkta vingårdar under vinlusåren i slutet av 1800-talet när odlare mer eller mindre i panik sålde sina marker. Samtidigt är den precis lika mycket byggd av noggrant arbete i vingårdar (idag till största del ekologiska), vinkällare och blandningsförfarandet. En del i utvecklingen av firmans årgångslösa champagne var att från 2012 skapa en så kallad perpetual, en slags solera med blandade årgångar som utgör en riktigt komplex reservevinskomponent. Den bidrar till stor del med djupet i de årgångslösa cuvéerna, framför allt den serie som heter Collection med efterföljande nummer syftar på nummerordningen av årgångslös cuvée sedan firmans grundande.

I Collection 243 byggdes vinet med 42 procent Chardonnay, 40 procent Pinot Noir och 18 procent Pinot Meunier som till 56 procent skördades superåret 2018 (dominans av Chardonnay), förvisso en varm årgång, men hyllad av äldre odlare som en av de allra bästa årgångar de har sett på ungefär 50 år. Om det är lovande har man adderat tio procent av reserveviner från 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017 som har lagrats i stora ekfat, samt hela 34 procent av firmans perpetual som innehåller samma årgångar. Bara 26 procent av basvinerna har genomgått malolaktisk jäsning, ett klokt drag med tanke på att det finns en del varma årgångar med i blandningen, inte minst 2018 och 2015. Efter blandning och den andra jäsningen har vinet mognat på sin jästfällning i tre år innan dégorgering och rundats av med 8.0 gram dosage per liter.

Den här typen av djup och komplex champagne kan såklart njutas som aperitif, men då gärna serveras svalt vid åtta till tio grader i glas med lite mindre kupa för att lyfta fram fräschör. För såklart visst finns det gott om fräschör för aperitif här, en underbart frisk och elegant men också mogen frukt med nyanser av både citrus, gula äpplen och nästan en liten antydan av ljusa persikor. Nästan. Och tillsammans med den pigga kolsyremoussen ger syran en frisk fläkt till frukten och den torra smaken.
Vill man hellre lyfta fram lite mer av brödigheten och den komplexitet som kommer ur de mer mogna basvinerna, rekommenderas serveringstemperaturer strax över tio grader och då i ett glas med lite större kupa – ett bättre vitvinsglas eller till och med en bourgognekupa. I det läget växer nyanserna av färska hasselnötter fram och man får också en lite större känsla av den svaga rödäppliga fruktighet som kommer från Pinot Noir. Den typen av servering ger också känsla av lite större fyllighet och struktur.
Sett till djup, karaktär och komplexitet är den här champagnen ett par nummer större och ”mer seriös” än firmans vanliga men också goda Brut Premier och det är också en champagne som känns ha större lagringspotential. Därför kan det vara intressant att köpa några flaskor och njuta av dem successivt under de kommande tio åren, drygt.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se