Etiketten och vinets namn avslöjar att vinet är gjort med druvor som har vuxit i byar klassificerade som grand cru – således de mest välrenommerade i Champagne. Just det finare och lite mer nobla är också det första intrycket man får när man lägger näsan över glaset, en spontan känsla av underbar balans. Här finns finessen, citrusfrukten och blommigheten som i Chardonnay och den lite rikare äppelfruktigheten och ett visst djup som i Pinot Noir, dessutom en fint kritig känsla av jorden. Doften känns varken ung och stram eller mogen och utvecklad, snarare någonstans i gränslandet däremellan. Smaken är medelfyllig och mjukt fruktig med en uppfriskande fin syra som får spänstig assistans av mineraliteten och det är precis lagom torrt – därmed oerhört lättgillat.
Den här champagnen njuter man av precis som den är, svalt men inte för kallt serverad vid cirka tio grader så att kylan inte dämpar och döljer doftens och smakens allra finaste nyanser. Av precis samma anledning bör man avstå från den smala champagneflöjten och välja ett glas med viss kupa. I ensamt majestät njuter man av den till fullo, men det är ju också en underbar champagne att kombinera med milda rätter från havsriket: en tartar eller carpaccio med vit fisk snarare än fet och röd fisk (sådan fisk kan skapa en viss beska i mötet), en lätthalstrad pilgrimsmussla med fin smörsås eller milda fiskrätter med klassisk vitvins- eller champagnesås. Och såklart till milda till medelkraftiga komjölkostar.
Champagner som den här dricker man oftast unga, när frukt och mineralisk och syrafrisk spänst är som livligast, men det är också intressant att låta dem vila i stillhet i åtminstone fem sex år då de börjar utveckla de första stråken av mognad. Det är nu som lite mer brödiga och äppelfruktiga nyanser börjar träda fram och i det läget kan man också addera lite stekta toner i maten – såsom stekt fisk, halstrade skaldjur, smörstekt toast eller krutonger eller bara en sådan detalj som rostade pinjenötter eller hasselnötter.
Taittinger är ett fantastiskt vinhus med både historia och status. Firmans mest kända champagne är prestigen Comtes de Champagne, en blanc de blancs som gjordes första gången 1952 och sedan dess har gjorts 48 gånger, dessutom en rosé som har gjorts sedan 1966. Just veckans champagne är kanske lite mindre känd, men är en tydlig uppgradering från firmans årgångslösa Brut Réserve och årgångstappningen Brut Vintage. Jämfört med Brut Vintage, som görs med druvor som till cirka 70 procent kommer från byar klassade som grand cru, görs Prélude Grand Crus uteslutande gjord med druvor från grand crus. Cuvéen är ungefär lika delar Chardonnay från byarna Avize och Le Mesnil-sur-Oger i Côte de Blancs och Pinot Noir från byarna Ambonnay och Bouzy i Montagne de Reims. Jäsningen av basvinerna skedde i rostfria ståltankar och efter den andra jäsningen i flaska stäckte sig lagringen på jästfällning över 48 månader innan dégorgering. Man lade då till en dosage på 11.0 gram per liter, vilket är lite högre än i genomsnitt idag, men den har mer bidragit till en mjukhet och rondör i smaken än en sötma.
Vill man redan nu börja plantera för årets slutfester och såklart också nyåret, är det här en stark kandidat till det.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se