Ett, det är hög tid för rosé nu i försommarvärmen. Två, det är alltid tid för champagne. Och tre, roséchampagne ska vi dricka oftare, mycket oftare. Den här veckan satsas det därför på en utmärkt roséchampagne som Veckans Vin – och en rosé som i Sverige säljs till ett mycket konkurrenskraftigt pris jämfört med andra marknader i Skandinavien och Europa.
Det finns två huvudmetoder att tillverka mousserande roséviner, där den mindre vanliga är att redan från början göra ett mousserande viner utifrån blå druvsorter. Betydligt vanligare är det att göra ett vitt basvin som sedan färgas till lagom rosa nyans med ett rött basvin. Så har Taittinger gjort sin årgångslösa Prestige Rosé, med cirka 85 procent vitt vin och 15 procent rött vin som har gjorts med Pinot Noir från området Aube i södra Bourgogne. Allt vin, vitt som rött, är vinifierat i ståltankar och har genomgått full malolaktisk jäsning och en kort tids lagring i ståltankarna innan blandning har skett. Ungefär 35 procent av den totala blandningen är reservevin med några års extra mognad. Efter den andra jäsningen i flaska har vinet fått mogna tre år på sin jästfällning innan dégorgering och inför slutkorkning har man tillsatts en dosage på nio gram per liter.
Vill man ha somrigt rödbärig och friskt fruktig karaktär i sitt mousserande är det här helt rätt väg att gå, man känner verkligen den fina röda inslaget av Pinot Noir i blandning, både i form av solmogna vildhallon och jordgubbar och av blodcitrus. Dessa charmerande toner ligger strax över den komplexitet som är sprungen ur jästlagringen, men skulle man ge vinet några års vila (om man kan hålla sina fingrar från det vill säga) kommer balansen förändras mot lite mer brödig komplexitet. Men just nu är det sommarfrukt och fräschör som gäller – och det är fullgott för allra största njutning. Smaken är fruktig och för champagne något generös till textur, men den är helt torr och uppfriskande precis som sig bör.
Njuter man champagnen som aperitif bör den serveras kyld till cirka åtta grader och skänkt i ett champagneglas med lite vidare kupa än den väldigt smala klassiska flöjten. Det smalaste glasen är dessvärre inte fullt ut lämpliga för vinets dofter, som inte riktigt kommer till sin rätt om kupan är obefintlig eller för smal. Samma sak om man väljer coupen, den grunda skålen som också är ett vanligt champagneglas. Väljer man istället att servera champagnen till måltiden, vilket vi borde göra oftare med champagne, föredras ett lite större vitvinsglas eller till och med en bourgognekupa så att hela registret av dofter får möjlighet att blomma ut.
Taittinger är ett välkänt och uppskattat champagnehus med självklar position bland de allra bästa. Familjen Taittinger kommer ursprungligen från Lorraine men flyttade år 1870 till Paris och engagerade sig fyra decennier senare i vinhandel och blev på så sätt introducerad till Champagne. Det ledde till att Pierre Taittinger år 1931 köpte det då nästan tvåhundra år gamla champagnehuset Fourneaux och med det grundade champagnefirman Taittinger. En detalj som kom att särskilja Taittinger från många andra champagneproducenter var att man direkt beslöt att låta Chardonnay vara den dominerande druvsorten i sina cuvéer. På den här tiden var Pinot Noir och Pinot Meunier de totalt dominerande sorterna i Champagne och så är det än idag även om Chardonnay har vunnit mark de senaste halvseklet. Firmans prestigetappning Comtes de Champagne är just en sådan blanc de blancs (100 procent Chardonnay) och en av de allra finaste och mest hyllade av champagner.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se