Vecka 38

NV Reserve Blend Brut RB32

Exton Park Vineyards, 429 kr, (nr. 95085), Hampshire, England
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay

Numera är det ingen hemlighet att man i södra England odlar och producerar mousserande viner av allra högsta kvalitet. I slutet av 1990-talet och under det nya millenniets första årtionde var det inte många som talade om brittiskt vin – trots att kulturen att odla vin i England faktiskt sträcker sig tvåtusen år tillbaka i tiden. Det var romarna som både ur jord- och klimatmässig aspekt såg en potential att etablera vingårdar. Så blev det och särskilt vinet från området kring dagens Sussex blev populärt hemma i Rom. Efter att romarna lämnade regionen på 400-talet minskade vinkulturen och nedgången fortsatte under de kommande seklerna, delvis på grund av att klimatet blev svalare och mer nederbördsrikt. Under ledning av kung Henri VIII skulle vinkulturen få en viss renässans under framför allt 1600-talet och inte minst skulle flera kloster anlägga vingårdar. Vinodlingen fortsatte att ha viss betydelse fram till början av 1900-talet, men de båda världskrigen satte mer eller mindre stopp för de vinodlare som fortfarande fanns kvar.

Det är först på 1980-talet som nytt liv blåstes i de engelska vingårdarna, då i den lite varmare sydöstra regionen Sussex med Denbies Wine Estate som grundades 1986 och Nyetimber som gjorde sina första mousserande viner två år senare. I mitten av 1990-talet fick de sällskap av Ridgeway View i samma region och med det hade England blivit ett vinland som åtminstone några talade om. Fram till 2010 fanns det bara ungefär 550 hektar vinodling i England, tio år senare har den arealen vuxit till 1 840 hektar och den fortsätter att öka i takt med att de engelska vinerna vinner internationellt erkännande.

Exton Park Vineyards grundades av Malcolm Isaac som planterade sina första 4.85 hektar stora vingårdar i Hampshire år 2003. Tjugo år senare har egendomen kommit upp i en areal om 24.30 hektar. Precis som de andra firmorna som producerar mousserande vin här i södra England delar man i stort sett samma geologiska (krita) och klimatmässiga (soligt men svalt utan några direkta värmeböljor) som i Champagne. Att man dessutom har planterat Chardonnay, Pinot Noir och till mindre del Pinot Meunier och följer samma framställningsmetod gör att vinerna likhet med champagne kan vara slående.
I vineriet har man ett väldigt starkt kort, Corinne Seely har sin vinmakarbakgrund i Bordeaux där hon först arbetade på Château Lynch Bages och senare blev chefsvinmakare på Domaine du Chevalier. Innan hon kom till Exton Park Vineyards hade hon konsultuppdrag runt om i världen. Hon har i allra högsta grad varit delaktig i att designa vineriet, där man har små tankar som motsvarar varje vingårdslotts skördevolym. På så sätt kan man vinifiera allt separat och med det bättre anpassa jäsningen till varje lotts unika egenskaper. Satsningen hos Exton Park Vineyards är minst sagt stor och fokuserad på de små detaljerna.
Man gör idag en serie av mousserande viner, både cuvéer, blanc de blancs, blanc de noirs och två rosé varav en är gjord uteslutande med Pinot Meunier. Den cuvée som går under namnet RB32 är en cuvée med cirka 60 procent Pinot Noir och 40 procent Chardonnay som kommer från ett par av firmans vingårdar. Jäsningen av basvinerna skedde i ståltankar, därefter blandades dessa med 80 procent av äldre reserveviner (vilket är en ovanligt hög andel) innan buteljering och den andra jäsningen i flaska. Tre års lagring på jästen, sedan dégorgering och en måttlig dosage på sju gram per liter – fullt i klass med det mesta i Champagne.
Hade man serverat vinet blint, utan att veta vad det är för vin eller ursprung, hade en gissning på champagne varit troligare än på exempelvis crémant från olika håll i Frankrike, en cava eller corpinnat från Spanien eller till och med mycket av det bättre mousserande som görs i norra Italien och i Kalifornien. Doften är medelstor, elegant jästkomplex med en viss brödighet i den svala gula äppelfruktigheten och det finns också ett visst djup och aningen mogna nyanser från den stora mängden reservevin i cuvéen. Smaken är lätt till medelfyllig och påfallande frisk med en liten kritig mineralstruktur och en finstämd frukt och absolut torr eftersmak. Trots den stora andelen Pinot Noir är det ett mer lättsamt än djupt vin och det är utmärkt som uppfriskande och aptitretande aperitif. Njut av vinet nu och de kommande fem sex åren, ungefär.

En lika onödig som nödvändig kommentar – i Sverige kostar vinet ganska precis hundralappen mindre än hemma i England. Det är väl ändå sådant som motiverar begreppet ”prisvärt”.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se