Idag odlas Zinfandel på 16 129 hektar i Kalifornien och 1 946 hektar av dessa hittar vi i Sonoma County. Här har druvsorten en lång historia, de äldsta vingårdarna planterades redan på 1850-talet fram mot slutet av seklet, då nästan alltid av italienska familjen och allra oftast som field blends där Zinfandel samplanterades med några till otaliga andra druvsorter. Just i norra Sonoma County (Dry Creek Valley och Alexander Valley) var den italienska befolkningen stor och genom kooperativt Italian Swiss Colony fick många immigranter arbete inom vin-, frukt- och grönsaksodling. En av de ledande personerna här var Eduardo Seghesio och det är just från firman Seghesio Family Vineyards som det här vinet kommer.
Namnet Scatena Brothers kräver en förklaring. År 1890 byggde de tre bröderna Scatena sitt vineri på Grove Street i den då lilla staden Healdsburg precis öster om Dry Creek Valley och där gjorde de sina viner fram till förbudstiden förbjöd produktion, sedan återigen ett par år efter 1933. Vinerna hade varit populära och innan förbudstiden blomstrade verksamheten, men när den sista brodern gick bort 1939 gick firman i stöpet och tio år senare köpte familjen Seghesio vineriet. Det var just i det här vineriet som Ted Seghesio med familj började göra viner under sitt familjenamn från 1982 och än idag är vineriet (förvisso tillbyggt och moderniserat) firmans hemadress.
Nu har Seghesio skapat ett vin med Zinfandel för att hylla de tidigare så framgångsrika bröderna Scatena.
Importör i Sverige är Johan Lidby Vinhandel, www.johanlidbyvinhandel.se
2018 Scatena Brothers Zinfandel
90 p
I det gamla Kalifornien fanns det i stort sett inga druvspecifika viner, det allra mesta var antingen field blends (samplanterade druvsorter) eller blandningar av flera sorter gjorda i vineriet. I det här vinet hittar vi 97 procent Zinfandel och en procent vardera av Carignane, Petite Sirah och Alicante Bouschet som kommer från flera vingårdslotter i norra Sonoma. Druvorna från den varmare Dry Creek Valley tillför vinet kraft och solmogen frukt medan de från svalare Russian River Valley bidrar med ett uns fräschör, viss finess och också lite av de rödare fruktnyanser som lyfter doften. Efter jäsning i ståltankar har vinet mognat i tre år gamla 225 liters ekfat som till 70 procent var amerikanska och 30 procent franska.
Zinfandel är en druvsort som kommer i många skepnader från enkla till exklusiva, från sötfruktiga och tunga till lite mer lättsamma versioner, och det kan såklart ställa till det lite för kunder som känner sig osäkra. I det här vinet möts man av en solmoget generös frukt av lite sötare slag med lättare ljusröda bärtoner (jordgubbar och hallon) och serverar man vinet svalt vid cirka 16–17 grader, vilket jag tycker är klokt, är det just de lite rödfruktiga och eleganta tonerna som lyfts fram. Tack vare att ekfaten var äldre känns det knappt i doften. Smaken är medelfyllig och initialt generöst fruktig med rondör och sommarhallon, men också en viss kryddighet. Samtidigt finns det en god syra som lättare upp den ganska rika och något värmande smaken (etiketten säger 15.0 procent alkohol).
Totalt sett ett mycket typiskt och lättgillat vin med fullt fokus på frukten och det passar allra bästa till försommarens grillfester, där grillytan på köttet och både sötman från grillade grönsaker, barbecuesåser och eventuell hetta i kryddning och tillbehör nästan kräver ett vin i den här smakprofilen. En annan sak – betydligt högre prissatta viner med Zinfandel är inte så här fint balanserade. Glöm inte att kyla ner vinet något – det vinner vinet på.
Finns på Systembolaget, nr 2743 för 189 kr.