Alvaro Palacios är inget mindre än en genuin superstjärna. Och kvaliteten kommer med familjegenerna. Hans bror Rafael Palacios har nått kultstatus med sina viner i Valdeorras i nordvästra Spanien och i granndistriktet Bierzo skulle Alvaro och hans kusin Ricardo Palacios år 1999 etablera firman Decendientes de J Palacios och med det sätta igång en ny våg av ambition och kvalitet i det historiska men då nästan helt kända distriktet. De gemensamma dragen är många, men de grundar sig alltid i en obestridd passion för kvalitet, tradition och känsla för terroir. En inte obetydlig del av familjens vinmakande DNA-uppsättning är sprungen ur det historiska Bourgogne och med kraft därur har de alla hittat till distrikt med fantastiska jordar och förutsättningar.
Alvaro Palacios föddes och växte upp i byn Alfaro i södra Rioja, där familjen ägde Bodegas Palacios Remondo. Bara 23 år gammal tog han sig till Priorat där han tillsammans med Carles Pastrana, José Luis Pérez (far till Sara Pérez), René Barbier och Daphne Glorian väckte liv i det ganska okända men historiska distriktet. De gjorde sina första viner tillsammans i slutet i 1980-talet, men Alvaro lanserade också sitt eget vin Clos Dofí redan 1989. Sedan kvintetten gick helt skilda vägar 1992 har Alvaro Palacios utvecklat sin egen verksamhet, byggt ett eget vineri och gjort sig berömd långt utanför landets gränser.
Att Alvaro Palacios är fullkomligt hängiven vingårdarna, som numera sköts biodynamiskt, och detaljerna i vinframställningen går inte att ta miste på.
”Man måste ha en enorm kärlek till sitt vinmakande, precis som med alla andra typer av jobb, annars går det inte att göra ett bra jobb och producera viner på den nivån jag arbetar och vill vara”, förklarar Alvaro när vi talar om varför hans viner alltid är så bra.
Och hans viner är bland de bästa i landet, år efter år, och dessutom har han utan större motstånd lyckats positionera sitt enastående toppvin l’Ermita som ett av världens grands vins och av landets högst prissatta. När han lanserade sin första årgång 1993 satte han ett pris som många på den tiden ansåg vara hutlöst, men sedan dess har priset multiplicerats ett antal gånger och idag kostar senaste årgången 8 999 kronor på Systembolaget. Att sätta ribban för sitt vin till den nivån ökar såklart förväntningar och krav och då gäller det att leva upp till det. Och det har Alvaro Palacios gjort – med råge – och kritiken mot hans prissättning har därför till stor del lagt sig.
Idag har man omkring 30 hektar stora vingårdsägor fördelade över flera lägen. Man gör fem viner, med de två vingårdsspecifika tappningarna Finca Dofí och det åtråvärda Finca l’Ermita i toppen, och sedan 2006 ett vin som heter Gratallops efter byn där Alvaro har sin bodega och sina vingårdar. Det vinet är något av en motsvarighet till nivån village i Bourgogne. Dessutom gör han två viner i mer måttliga prislägen som görs från yngre stockar och även till viss del med köpta druvor.
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se
2019 Les Terrasses
93 p
Prioratvinerna kan vara täta och bombastiska med mörk och nästan lite syltig björnbärsliknande frukt och värmande alkohol. Eller så kan de vara något mer eleganta med en i och för sig typiskt intensiv mörk bärfrukt men med lite mer rödparfymerade fruktnyanser viss fräschör. Det är snarare åt det hållet det här vinet lutar. Smaken är medelfyllig, len och charmigt fruktig med läckra toner av vildhallon och blåbär och med en rätt fin friskhet som lättar upp och till stor del motar bort de 14.5 procent alkohol som etiketten avslöjar. Det är ett väldigt gott vin, typiskt sitt ursprung och med sin upphovsmakares fingertoppskänsla. Drick det vid cirka 17–18 grader, gärna efter en kort stunds luftning, och till höstens smakrikare rätter av långkokt kött, anka eller senhöstens gås och till vilträtter med klassisk gräddsås eller madeirasås och även ett inslag av gelé. För priset är det ett säkert och klokt köp. Vill man lagra vinet kommer det utvecklas långsamt mot lite torrare och mer komplex karaktär under cirka tio år framöver.
Vinet framställdes huvudsakligen av druvor från gamla till väldigt gamla vingårdar från byar hela Priorat, delvis från hembyn Gratallops, men också från Bellmunt, El Molar, El Lloar, Porrera, Torroja och Poboleda. Vingårdarna ligger på terrasser på 350 till 500 meters höjd och tack vare de magra jordarna och de gamla stockarna är skördeuttaget lågt, oftast kring 20–26 hektoliter per hektar. Årets cuvée är 82 procent Garnacha och 17 procent Cariñena samt en procent av blandade (samplanterade) sorter som Garnacha Blanca, Palomino och Pedro Ximénez. Druvorna avstjälkas helt och efter lätt krossning jäses musten i en kombination av ståltankar, cementkar och stora ekfat. En del av vinet genomgår malolaktisk jäsning i tankarna, men det mesta gör det i ekfat. Vinet mognar i franska ekfat, cirka 20 procent nya och resten ett till två år gamla, under tolv månader. Det klaras med äggvita, men buteljeras utan att filtreras.
Finns på Systembolaget, nr 92783 för 319 kr.