2020 Château Montus och 2019 Château Bouscassé

Château Montus och Château Bouscassé klingar välbekant i vinälskares öron och fyller glasen med fantastisk vinkvalitet till måttliga priser. Även om båda vinerna i den här artikeln är slottens instegsviner, har de god lagringspotential och blir alltmer förfinade efter flera års vinkällarvila. Nu finns nya årgångar av fyndvinerna att köpa.

Château Montus.

I snart tre decennier har jag följt vinerna från Alain Brumont hans slott Château Montus och Château Bouscassé och alltid varit förtjust i dem av ett par anledningar. För det första var han en tidig pionjär med att lyfta området Madiran, som innan hans tid var ett traditionellt och för omvärlden okänt område som ytterst få personer kände till och pratade om. För det andra att hans moderna idéer och höga ambitioner lyfte fram druvsorten Tannat för världens ögon och gav den och distriktet ett ansikte i just Alain Brumont. Den tredje anledningen är att hans viner visade sig vara fantastiska och i kvalitet full jämförbara med betydligt mer exklusiva och dyrbara viner, bland annat från Bordeaux. Dessutom skulle det visa sig att de högre kvaliteterna Château Montus Cuvée Préstige och Château Bouscassé Vieilles Vignes är precis lika lagringsdugliga som de många av de bästa vinerna i just Bordeaux. Det här är saker vi idag vet om vinerna – men trots det och trots att de numera är välkända och omtalade är priserna fortfarande måttliga, för att inte säga fyndmässiga. Det gäller inte minst två slottens instegsviner.
Det finns ett flertal viner från både Château Montus och Château Bouscassé att köpa genom Systembolaget och många av dem är omskrivna här på Vinlegender. Vill du läsa mer om Alain Brumont, hans slott och viner och hur vinerna görs idag, hittar du således ett par artiklar om dem här på Vinlegender. Skriv in ”Brumont” i sökrutan så hittar du rätt.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se

2020 Château Montus
90 p
Lever man i tron (eller minnet) av att druvsorten Tannat och vinerna från Château Montus är kraftfulla och tanninstinna, man kan idag lägga dessa tankar åt sidan. De senaste årens förfining har verkligen gett resultat. Doften är förvisso mörk och på sitt sätt tät, fylld med mörka bär och ett lite sötaktigt kryddigt uns av ekfat (vinet har trots allt sett omkring 70 procent nya ekfat), men det är samtidigt en fantastisk balans och finess i den unga doften – och den går också igen i smaken. Medelfyllig, mörk bärfrukt, en viss kryddighet, unga och stadiga men snyggt polerade tanniner, nästan helt absorberade ekfat och en fin syra som lättar upp och ger fin balans i den medellånga eftersmaken står också i protokollet. Det är ett vin som har balans nog att njutas av redan idag, men en struktur av tanniner och syra som medger lagring i åtminstone åtta till tio år till. Då vinner vinet också komplexitet som ytterligare trissar upp anledningen att köpa vinet. Och kvaliteten och lagringspotentialen kopplat till priset gör omdömet ”fynd” självklart.
Vinet görs med cirka 80 procent Tannat och 20 procent Cabernet Sauvignon från de egna vingårdarna på Château Montus och vinet mognar sedan under 14–15 månader i 225 liter stora ekfat.
Finns på Systembolaget, nr 92208 för 299 kr.

2019 Château Bouscassé
91 p
Det här vinet gjordes med cirka 70 procent Tannat, 25 procent Cabernet Franc och fem procent Cabernet Sauvignon och det har fått mogna under 14 månader i 225 liter stora ekfat, cirka 30–50 procent nya beroende på druvsort. Det finns ytterligare en nivå av struktur i vinet från Château Bouscassé, lite mer tanniner (om än fortfarande fina), lite mer syra och även en större mineralisk energi. Frukten är ungefär densamma, mörk och ungdomlig, men tack vare tanninerna känns den lite tillbakahållen och det gör att vinet allra helst ska luftas en kort stund innan servering. Efter en halvtimma i karaff är vinet fortfarande något återhållet, men tanninerna känns en grad mildare och ger därmed frukten lite mer utrymme. Även om vinet just nu är lite tight och kanske inte lika charmigt att dricka ungt, känns det lite mer seriöst strukturerat och ämnat för ett något längre liv i vinkällaren. Visst njuter man gärna av det redan nu som ungt, men då behövs både luftning och mat med sälta, protein och fett för att fånga upp tanninerna. Klokast är dock att köpa ett par flaskor och ge den första flaskan två tre års vidare lagring – och då njuta av det lite mer polerat och öppet – och sedan låt de återstående flaskorna få ligga till sig i ytterligare fem till åtta år eller så. Av de två vinerna är det här det med störst finess och struktur, men just nu är det en aning knutet. Men, det är det något mer lovande för framtiden. Om 2020 Château Montus är ett fynd, blir det här vinet ett ännu större fynd!
Finns på Systembolaget, nr 2204 för 189 kr.