Från de ungefär 57 200 hektar stora vingårdarna i regionen Loire är 41 procent av vinet vitt. De tre dominerande druvsorterna för dessa är Chenin Blanc (som främst finns i områdets centrala appellationer), Melon de Bourgogne eller Muscadet som den kallas lokalt (ute vid kusten i väst) och Sauvignon Blanc (i den inre östra delen av regionen). Att Sauvignon Blanc för gemene är den mest kända sorten beror främst på att det är den av de tre sorterna som har fått störst internationellt genombrott och idag odlas världen över. Dess berömmelse tog dock sin början här i Loire där den ger eleganta, parfymerade och mineraliska viner i framför allt Sancerre och Pouilly-Fumé, men också ett par mindre appellationer som Menetou-Salon (sydväst om Sancerre, cirka 330 hektar vingård) och Quincy (346 hektar vingård) i vilka Sauvignon Blanc är den enda tillåtna druvsorten.
Stilmässigt är det svårt att skilja vinerna från Sancerre och Pouilly-Fumé åt, de två områdena ligger intill varandra och har i stort sett identiskt klimat och sammansättning av jordar (kalksten, flinta, sand). Pouilly-Fumé är med sina 1 390 hektar en bara hälften så stor appellation och därför har Sancerre blivit mer allmänt känd för konsumenterna. En skillnad mot Sancerre, där man också gör lite rosévin och rött vin, är att man här i Pouilly-Fumé uteslutande gör vitt vin. Lokalt kallas druvsorten Blanc Fumé, ”den rökiga vita”, eftersom vinerna ofta får en jordrökig känsla i de magra jordarna. Det namnet har också bidragit till den kaliforniska synonymen Fumé Blanc som introducerades på 1960-talet av Robert Mondavi.
Värt att notera är att man i den bara 30 hektar lilla appellationen Pouilly-sur-Loire, som ligger precis intill Pouilly-Fumé, enbart använder druvsorten Chasselas.
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se
2021 Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux
89 p
Firman Fournier Père & fils ligger centralt i den norra delen av appellationen Sancerre och har idag 39 hektar stor vingårdsareal som fördelas över lapptäcke av 165 små vingårdslotter. Bland annat har man ägor i de berömda vingårdarna Les Monts Damnes och Le Clos du Roc. Man gör också två viner i grannappellationen Pouilly-Fumé och det är ett av dem. Druvorna, såklart enbart Sauvignon Blanc, kommer från vingårdslotter i tre områden, och för att vinet ska vinna lite mer intensitet och textur har en del av druvorna skördats vid högre mognad. Musten är jäst i ståltankar och vinet har sedan mognat på sin fina jästfällning i tankarna med regelbunden bâtonnage (röra upp jästfällningen i vinet för ökad textur, doft och smak) under den första tiden av lagringen.
Sauvignon Blanc ger aldrig några storslagna viner, men den ger tvivelsutan några av de mest distinkta vintyperna i världen, mycket tack vare sin omisskännligt klorofyllstinna och aromatiska doft och dess uppfriskande syra. Det är precis ett sådant vin vi har här, i stil ungefär emellan de mer finstilta och ofta lättare vinerna från Sancerre och de nästan överparfymerade vinerna från Marlborough på Nya Zeeland. Druvan har sin tydliga plats i den medelstora, absolut rena, fint krusbärs- och citrusfruktiga doften, men det finns också ett fint inslag av den platstypiska kalkjordigheten i doften. Smaken är medelfyllig, fint fruktig och faktiskt en aning texturerad och inte bara ståligt och mineraliskt stram, och såklart helt torr, och eftersmaken är fint sammansatt och riktigt god.
Det är ett vin att njuta av nu och det närmaste året eller två åren, gärna kylt till omkring nio till tio grader för att lyfta fram fräschören. Maten därtill ska vara somrigt, det här är det perfekta vinet till den nystekta fisken eller det ljusa köttet med sallad, gröna grönsaker och färska örter, eller till tomatsalladen med gräsig olivolja och basilika, till pastan med färska örter eller till de milda getostarna. Och såklart bara som sällskapsvin.
Det här ett mycket bra exempel på appellationen Pouilly-Fumé – köp några flaskor och njut av det nu i sommar.
Finns på Systembolaget, nr 2227 för 199 kr.