2022 Crozes-Hermitage Blanc från E Guigal

Att bara tolv procent av allt vin i den 66 407 hektar stora regionen Côtes du Rhône är vitt är ingen ursäkt för att inte satsa på vitt. Nu på 2000-talet har trenden vänt och intresset för de vita vinerna har ökat från nio procent – och de har aldrig varit bättre och mer eleganta. Och kommer vinet från en toppfirma som E Guigal känns det än mer lovande.

Crozes-Hermitage är den största appellationen i norra Rhône och här odlas vinet på 2 007 hektar. När statusen som appellation kom 1937 var det ett mycket mindre område som främst omfattade en dalgång på den norra sidan av Hermitage och de lägre sluttningarna av Hermitage och en bit söderöver på flacklandet. På den här tiden var fruktodlingen (främst aprikoser) mycket mer betydelsefull än vinet och så skulle det faktiskt vara ända in på 1960-talet. Med ett ökat intresse för vin drog man 1952 ut gränserna för appellation så att den numera täcker ett större område över 13 kilometer på flacklandet söder om Hermitage. Jordarna här är inte lika magra och steniga som de i den ursprungliga delen av appellationen, men det finns ändå fina områden med rullstensjordar (före detta botten av floden Rhône som drog här för tusentals år sedan) som är förstklassiga för vinodling.
Utöver appellationerna Condrieu och den bara fyra hektar lilla Château Grillet, som båda enbart tillåter vitt vin med druvsorten Viognier, får man göra vitt vin i appellationerna Saint-Joseph, Hermitage och Saint-Péray – och i Crozes-Hermitage där idag elva procent av vinet är vitt. Här liksom i de andra appellationerna görs det vita vinet med sorterna Marsanne och Roussanne.
E Guigal behöver ingen vidare presentation, det har i många decennier varit den allra starkast lysande stjärnan i norra Rhône. De må vara allra mest kända för sina viner i Côte-Rôtie och Condrieu, men de är idag en betydelsefull aktör i flera andra appellationer, inte minst i Hermitage, Saint-Joseph och nu på 2000-talet även i Crozes-Hermitage.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se

2023 Crozes-Hermitage Blanc
91 p
Familjen Guigal gjorde det här vinet första gången 2001 (den röda versionen såg dagens ljus med årgång 1999) och det har alltid gjorts med druvor som till största del köps från ett par vingårdslotter i både norr om Hermitage och strax nedanför Hermitage. En liten del av druvorna kommer från de marker som familjen Guigal köpte 2001 från toppodlaren Bernard Grippat. Stockarna är idag i genomsnitt omkring 25 år gamla och de växer i jordar dominerade av sand, grus och lerskiffer. Då liksom idag utgörs cuvéen av cirka 95 procent Marsanne och fem procent Roussanne. Druvorna pressas långsamt vid låg temperatur och musten sätts sedan att sedimenteras vid låg temperatur över natten, innan den klarad dras över till cirk 70 procent ståltankar och 30 procent äldre ekfat för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader.
Vän av vitt från Rhône får precis det man önskar i det här vinet – en drygt medelstor och rik men samtidigt inte kraftig doft som är fylld med solmogna gula stenfrukter (främst aprikos, men också lite saftig persika) och en slags fetma av citronzest. Om vinet inte serveras alltför kylt, omkring tio grader är lämpligt om det serveras till fisk och skaldjur och upp emot tolv grader om det serveras till grillade skaldjur och ljusa fågel- och kötträtter, noterar man också en härlig blommighet. Man skönjer också ett uns av vaniljsötma från ekfaten. Det här är gott, riktigt gott. Smaken följer samma mönster av inbjudande rik fruktighet och den bjuder på en fet kropp som gör att vinet står upp emot lite smakrikare fiskrätter (inte minst riktigt fina hummersåser), och även om syran inte är frisk finns det ändå fräschör och en slags livlighet här som främst är sprungen ur mineralisk spänst. Njut av vinet nu och de kommande fem sex åren. Och priset? En ”no brainer”!
Finns på Systembolaget, 96174 för 249 kr.