Vi tar oss till sluttningarna av Simonsberg i centrala Stellenbosch. Där hittar vi egendomen Glenelly som utvecklades till en vinegendom sedan en ny ägare tog över för två decennier sedan. Och det är inte vilken ägare som helst, utan legendariska madame May-Élaine de Lenquesaing som 1978 tog över utvecklade den fenomenala egendomen Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande i Pauillac, senare också köpte grannslottet och även lyfte det. Man kan lätt tro att man skulle kunna vara nöjd med det och stanna vid sin väl dokumenterade framgång, men för May-Élaine, som vanligen går under namnet ”madame May”, fanns det en lockelse i att skapa något nytt sedan hon hade sålt slotten i Bordeaux till champagnehuset Louis Roederer. Det blev Sydafrika och mer precist Stellenbosch som blev det nya för den legendariska slottsägarinnan.
År 2003 köpte hon en egendom med fruktodlingar vid foten av Simonsberg i den centrala delen av Stellenbosch och röjde mark för att plantera sina vingårdar, huvudsakligen med bordeauxdruvor, men också Syrah. Att ens på ålderns höst, hon var då 78 år och är nu fylld 99 år, komma på tanken att börja om från början i vingårdssammanhang är minst sagt imponerande. Är man insatt i vinbranschen vet man att det tar decennier att plantera vingårdar, få dem till ålder att kunna producera bra vin och från tomma intet skapa en fullt fungerade vinegendom.
Ett helt nytt gravitationsdrivet vineri i fyra våningar har också byggts på egendomen. Man arbetar helt ekologiskt i sina 15 hektar stora vingårdar, certifieringen kommer 2025, och man är också helt självförsörjande på el. Det är med andra ord en storslagen satsning och en i alla avseenden modern vinegendom.
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se
2022 Glass Collection Syrah
88 p
Det här fyndmässigt vinet görs uteslutande med Syrah, som det senaste decenniet (minst) har positionerat sig om en av landets allra bästa druvsorter. Majoriteten av druvklasarna har avstjälkats, men på klassiskt franskt manér har en del druvklasar behållits intakta med stjälkarna. Jäsningen har skett med den naturliga jästen och en kombination av överpumpning (två gångar om dagen) och submerged cap (skalkrossen hålls nerpressat i musten under hela jäsningen) och efter jäsningen har skalen fått ligga kvar i vinet ytterligare en vecka. Vinet har sedan dragits över till 500 liter stora franska ekfat, framför allt fem och sex år gamla, för naturlig malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader. I sitt färdiga skick har vinet landat på en alkoholstyrka på 14.0 procent och det har en syra på 5.2 gram per liter (högre än i vinerna från norra Rhône) och en restsötma på strax över ett gram per liter.
Doften ligger någonstans mellan det solfruktiga man förknippar med nya världens vinländer och den elegans och lite mer kryddiga karaktär som är typiskt för norra Rhône, mer precist Crozes-Hermitage. Trots att vinet är billigt, faktiskt billigare än vad vinet själv presenterar sig som rent karaktärsmässigt, växer det faktiskt i dofter och viss komplexitet med en stunds luftning. De kryddiga tonerna av lakritsrot, svarta oliver och torkade sydfranska örter går igen i smaken som är medelfyllig och fruktig med rondör och finlemmade tanniner och en syra som är lite högre än den i vinerna från Rhône. Det är seriöst, verkligen gott, lättdrucket och snyggt på samma sätt som många av sina franska syskon, dessutom prisat på e-tt så försiktigt sätt att man får glädjefnatt.
Njut av vinet nu och de kommande tre fyra åren, det behöver inte lagras men klarar några år till i vinkällaren, och en lagom serveringstemperatur är kring 17–18 grader. Maten är densamma som till typiska och inte alltför kraftiga viner från både norra och södra Rhône och tack vare mjukheten kan man med fördel också dricka vinet på egen hand. Köp många flaskor och njut av det till sommargrillkvällarna.
I vinserien Glass Collection hittar man flera varietal wines (viner gjorda med en enda druvsort) med Chardonnay, Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon – och det här vinet med Syrah. Och namnet på vinet? Madame May har under en stor del av sitt liv varit en hängiven samlare av dryckesglas och har över tusen unika glas i sin samling, de äldsta daterar sig tillbaka till romartiden.
Finns på Systembolaget, nr 2473 för 149 kr.